Sigbjørn Johnsen frykter høyere rente og kronekurs med de blå

Flere norske sjeføkonomer tror ikke på noe kaos i økonomien med Frp og Høyre i regjering. Den konklusjonen tror ikke finansminister Sigbjørn Johnsen noe på.

TROR IKKE FRP GIR SEG: Finansminister Sigbjørn Johnsen er uenige med flere sjeføkonomer som ikke tror det blir de store finanspolitiske endringene med Frp i regjering. Arkivbilde fra Stortinget.
Publisert:

- Vi har ved flere anledninger etterlyst hva slags finanspolitikk en borgerlig eller blå-blå regjering vil føre. Vi har ennå ikke fått noe svar. Frp står på sine standpunkt, og da er det grunn til å spørre nok en gang, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til E24.

Johnsen kommer med utspillet etter at kjente sjeføkonomer har gått ut og sagt at de ikke frykter for noen renteøkning eller kaos i økonomien hvis Frp og Høyre tar over regjeringskontorene.

Konklusjonene fra økonomene har ikke beroliget finansministeren. Han mener nemlig at Høyre vakler i retorikken rundt handlingsregelen og den økonomiske politikken når de vil inngå samarbeid med Frp.

- Høyre og Frp har foreslått skattekutt i størrelsesorden 25-100 milliarder som ikke balanseres med tilsvarende kutt i utgiftene. Det vil gi et press på kronekursen og renten, slår finansministeren fast.

Sjeføkonomene avblåser rentefrykt

Både sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities mener ikke det blir noen radikale skift i norsk økonomi med en borgerlig regjering.

Andreassen mener en ny borgerlig regjering vil frede handlingsregelen. Erik Bruce mener staten vil bruke mer penger i årene fremover uansett regjering, og Nordea-økonomene ikke tror et regjeringsskifte vil påvirke kronen eller den økonomiske syklusen.

- Det ser ut som Bruce avlyser at Frp får noen innflytelse, og det går ikke an å gjøre. I debatten som går nå er Frp veldig tydelige på at de vil gå inn i regjering for å få gjennomslag for sin politikk, sier finansminsteren, og utdyper:

- Erik Bruce advarer selv mot en økning i oljepengebruken. Han peker på at norsk økonomi er nær full kapasitetsutnyttelse, og det er jeg enig i. Men å si at Frp ikke vil få noen innflytelse mener jeg er å dra det for langt.

LES OGSÅ: Frp-topp lover mindre oljepenger til statlig forbruk

- Andreassen tror byråkratene i ditt departement vil moderere selv en finansminister fra Frp. Hva sier du til det?

- Jeg går ut i fra at Frp står ved sin politikk, sier finansministeren.

- Statistisk sentralbyrå har sett på Frps statsbudsjetter, og konkluderer med at det private forbruket vil øke, men at hverken arbeidsmarkedet eller renten vil bli påvirket i noen særlig grad. Er Frps politikk så ille for økonomien da?

- Nå er det slik at partiene ber om bistand til å regne på sine årsbudsjetter, og dermed er dette effektene av korttidsbudsjettene. I Frps tilfelle har man ikke lagt inn effekten av å fjerne alle bompengene for eksempel. Dette er ikke noe godkjentstempel, og man skal huske på at SSB har tatt til orde for å begrense oljepengebruken i norsk økonomi, svarer Johnsen.

- Erik Bruce sier at en krone i skattelette gir mindre press i økonomien enn en krone ekstra over offentlige budsjetter. Er du enig i det prinsippet?

- Det avhenger av hva man bruker kronen til, og det vil være stor forskjell på å bruke en krone til å kjøpe tjenester i det private markedet eller å nedbetale gjeld for eksempel.

- Hovedpoenget er at ufinansierte skatteletter selvfølgelig har en effekt på etterspørselen i økonomien, understreker finansministeren.

- Vi må bygge opp reserver

Finansministeren illustrerer bekymringen sin med Høyres nye modell for å få ned sykehuskøene, hvor pasientene kan gå til private tilbud på statens regning hvis køen er for lang.

Høyre har foreløpig ikke kunnet si hva reformen vil koste.

- Da kom Siv Jensen ut og sa at det var det samme som å skrote handlingsregelen.

- Som Jens Stoltenberg også sa i partilederdebatten, så må ikke de borgerlige være enige i alt, men vi må kunne forvente å få vite hvilke partier som skal sitte i en ny regjering og hva slags finanspolitikk de vil føre, sier Johnsen.

Med eldrebølgen stormende mot oss fra horisonten og en verdensøkonomi i krise mener finansministeren det er viktigere enn noen gang å holde igjen på pengebruken.

- De store utfordringene kommer noen år frem i tid, blant annet når den store økningen i pensjonsutbetalinger kommer. I en tid fremover vil det være viktig å ligge under fire prosent, slik at vi kan bygge opp reserver, sier finansministeren.

Finansministeren minner om at handlingsregelen har to deler, nemlig at man skal bruke fire prosent av oljefondet i snitt over tid, og at man hvert enkelt år skal justere pengebruken med hensyn til den økonomiske situasjonen.

- Nå ligger vi betydelig under fireprosentbanen, og for 2013 mente vi det var forsvarlig å ligge rundt 3,3 prosent, sier finansministeren og peker på at norsk økonomi ligger på den såkalte trendveksten.

Les også

Bare Frp har flertall blant velgerne for skattekuttØkonom: Høyres helsereform vil koste 2-3 milliarderLO og Ap enige om å øke fagforeningsfradragetAp vil gi sykehusene 12 milliarder kroner mer

Publisert:
Gå til e24.no