Stemningen stiger i Europa

Sommeren har skrudd tempen opp i de fleste næringer i Europa.

PARTY: Kroatia ble i sommer det 28. landet som ble med i Den europeiske union. For første gang er landet også med i EU-kommisjonens økonomiske tillitsundersøkelse, og scorer som ett av få EU-land over 100 poeng i troen på den økonomiske situasjonen, noe som tilsier at kroaterne har bedre tillit til økonomien enn gjennomsnittet i EU de siste 20 år. Bildet er fra en musikkfestival i Split i juli.
Publisert: Publisert:

Tilliten til økonomien stiger nå for tredje måned på rad i EU og eurolandene.

Gladstemningen har satt spor med bred pensel gjennom sommeren:

Forbrukere og bedriftsledere i både industri, tjenestesektoren og varehandelen melder alle om økt tro på økonomien.

Bare i bygg- og anleggsbransjen går det motsatt vei akkurat nå.

I fire av de fem største økonomiene i Europa øker tilliten til økonomien: både i Tyskland, Italia, Spania og Frankrika går det fremover, mens det i Nederland er en merkbar labrere stemning akkurat nå.

LES OGSÅ: Ti tall som kan riste ferien ut av kroppen

Stemningsindikatorer

Tilliten til økonomien blant forbrukere og bedriftsledere måles hver måned av EU-kommisjonens næringslivs- og forbrukerundersøkelse over hele EU og euroområdet.

Tirsdag kom resultatene fra undersøkelsen i juli, og på begge de to indeksene Economic sentiment indicator (ESI) og Business climate indicator (BCI) var det fremgang.

ESI-indikatoren steg fra 92,6 til 95 poeng for EU og fra 91,3 til 92,5 poeng for eurosonen. Dette er riktignok likevel på «feil side» av skalaen; man skal over 100 for å kunne slå i bordet med en bedre økonomisk stemning enn gjennomsnittet de siste 20 årene.

BCI-indeksen var på sin side på -0,68 i juni, men har nå krøpet opp mot -0,53. Da finanskrisen slo til på høsten 2008, var denne til sammenlikning helt nede på -3,5.

LES OGSÅ: Europeere tror det blir enda vanskeligere å få jobb

Økt forbrukertillit i åtte måneder

Bak de overordnede indeksene er det det i juli en markert oppgang i forbrukertilliten (+1,4) - som også er den åttende måneden på rad at denne stiger i eurosonen.

Tjenestesektoren stiger hele 1,8 poeng.

I finanssektoren, som ikke inkluderes i den overordnede ESI-indeksen, er det en betydelig oppgang i tilliten til økonomien å spore på hele 3 poeng.

Utenfor eurosonen er det Storbritannia som skiller seg meest ut - med en oppgang på tillitsindikatoren på hele 6,9 poeng.

LES OGSÅ: Italias statsminister: - EU undervurderer risikoen for at Storbritannia forlater unionen

Publisert:
Gå til e24.no