Det norske valgsystemet får internasjonal kritikk

Det norske valgsystemet får kritikk fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Organisasjonen mener systemet har flere svakheter som kan utnyttes.

KREVER TILTAK FOR TILLIT: OSSE retter kritikk på flere sider av Norges valgssystem.

Jarl Fr. Erichsen
  • NTB
Publisert:

OSSE peker spesielt på at det ikke finnes noen mulighet til å anke valgavgjørelser til en nøytral part. I Norge er det nemlig Stortinget selv som behandler slike klager.

- Hvis det er en klage, så er det personen som ble valgt som skal bestemme om valget av ham er gyldig eller ikke, sier sjefen for OSSE-oppdraget i Norge, Peter Eicher, Til Dagsavisen.

Allerede i 2009 påpekte OSSE denne svakheten, men norske myndigheter har ikke reagert. Eicher mener dette er i strid med vanlige valgprosedyrer i flere land.

At personer som står på valglistene kan være med i lokale valgstyrer, får også OSSE til å heve øyenbrynene.

Norge får også kritikk for mandatfordelingen der stemmer fra store distrikter med få mennesker, som for eksempel Finnmark, teller betraktelig mer enn stemmer fra storbyer som Oslo.

Eicher mener at nordmenn har ekstrem høy tillit til at systemet er rettferdig og pålitelig, noe han mener gir grunn til bekymring.

- Folk har så mye tillit at noen av de sikkerhetsmekanismene og reglene som vi forventer å se i et hvilket som helst land, ikke har blitt institusjonalisert i Norge, mener han.

LES OGSÅ:

  • Fremskrittspartiet går kraftig frem på ny måling
  • Småpartiene ser ut til å klare sperregrensen
  • Feil i krypteringen av e-stemme

Flere artikler

  1. FN: - Oljefondetmåskjerpekrav til selskaper

  2. Stortinget krever svar etter Riksrevisjonens dom over Petroleumstilsynet

  3. FN krever at oljefondet skjerperkrav til selskaper

  4. Annonsørinnhold

  5. Robert Mugabe erklært som valgvinner

  6. Nordmenn har fått økt tro på politikerne