Derfor kunne Sigbjørn kutte skatten nå

Plutselig fikk finansministeren over tre milliarder mer å rutte med.

MILLIARDER PÅ LUR: En liten endring i et rentefradrag ga regjeringen mulighet til å drysse tre milliarder over næringslivet. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) (t.v.) og finansminister Sigbjørn Johnsen presenterte søndag sin nye tiltakspakke i Regjeringskvartalet.
Publisert:

Både regjeringen og næringslivet har lenge vært bekymret for norsk eksportindustri, og at krisen i Europa og ellers i verden kan komme til å ramme hele den norske økonomien.

Men det er ikke dette som har fått finansministeren til å åpne lommeboken akkurat nå. Det er det en spesiell endring i skattereglene som sørget for.

- Det som gjorde at det nå er mulig å komme med konkrete skattetiltak er at vi vil begrense rentefradraget i flernasjonale selskaper, noe som gir inntekter, sier finansminister Sigbjørn Johnsen, til E24.

Johnsen kalte sammen med statsminister Jens Stoltenberg inn til pressekonferanse søndag. Der presenterte de en ny tiltakspakke for norske bedrifter, som innebærer rundt tre milliarder i skattekutt.

Tetter smutthull

Den nye muligheten som finansministeren snakker om, kommer fra et høringsforslag de sendte ut den 11. april. I forslaget skriver Finansdepartementet at de vil begrense hvor stort rentefradrag et selskap kan få på penger de har lånt av selskaper i samme konsern, til maksimalt 25 prosent

Dette «smutthullet», som statsministeren kaller det, gjør at internasjonale konsern kan ha en høy gjeld i Norge, som gir mye fradrag, og heller skatte mer av inntekten i skatteparadis og andre land med lave selskapsskatter.

Dermed kan skatteregningen reduseres.

Finansdepartementet har regnet at endringen vil bringe inn tre milliarder til statskassen. Dermed kunne regjeringen denne uken snu seg rundt og drysse milliardene over norsk næringsliv.

- Jeg har sagt at inntekten fra denne endringen skal komme næringslivet til gode, sier finansministeren.

- Hvor sikre er dere på beregningen? Kan inntektene fra denne fradragsendringen bli enda høyere?

- Det vet vi ikke. Det sikreste vi kan si nå er at det vil gi tre milliarder, sier Johnsen.

Vil ikke gå lenger, ennå

Debatten om presset på norsk fastlandsindustri har pågått over lenger tid. Finansministeren mener ikke at regjeringen er bakpå når de først lanserer en slik pakke nå.

- Timingen kan alltid diskuteres, sier Johnsen, men understreker at både treforedlingsindustrien og kraftkrevende industri har fått sine tiltakspakker allerede.

Statsminister Jens Stoltenberg var selv svært fornøyd med tiltakene. Han benyttet anledningen til å komme med et lite spark til konkurrentene i valgkampen.

- Ingen andre partier har foreslått lavere selskapsskatt. De andre har foreslått å bruke milliarder på å kutte formueskatten, noe som er uendelig mye mindre treffsikkert, sier Stoltenberg til E24.

- Du peker på at andre land har lavere selskapsskatt, hvorfor går dere ikke lenger i forslaget deres nå?

- Vi må tenke på hvordan det blir mulig å ha forskjellige satser på bedrifts- og personbeskatningen, sier Stoltenberg, og henviser til at store forskjeller kan føre til økt skatteplanlegging.

Les også: - Dette er litt pjuskete

Statsministeren sier at mulighetene for en ytterligere reduksjon vil bli mer avklart når skatteutvalgets konklusjon (Scheel-utvalget) er klart i oktober neste år.

- Norske bedrifter er veldig sårbare

Finansminister Sigbjørn Johnsen mener at den økonomiske politikken og en begrenset oljepengebruk er det aller viktigste for å sikre norsk økonomi og næringslivet.

- Det har vi drevet med i hele perioden er en generell økonomisk politikk med en forutsigbar oljepengebruk, hvor vi har holdt igjen på oljepengebruken i gode tider, sier Johnsen til E24, og poengterer at oljepengebruken ligger betydelig under fire prosents grensen.

Johnsen sier at tiltakspakken også lanseres nå, fordi regjeringen har sett at lønnsoppgjøret har vært moderat og at rentebanen til Norges bank er satt ned.

- Det antyder kanskje en ny retning på økonomien, sier Johnsen.

Les også: NHO-sjefen: - Vi tror det kommer mer

- Er dere bekymret for en oppbremsing i norsk økonomi?

- Det som er viktig nå er at norske bedrifter er veldig sårbare, fordi vi har et kostnadsnivå i norske bedrifter som ligger nesten 70 prosent over snittet hos konkurrentlandene våres, sier finansministeren.

For å dempe kostnadsveksten, og muligens hente inn noe av forskjellen, mener han Norge må fortsette å jobbe med produktiviteten, samtidig som lønnsvekst, kronekurs og finanspolitikk også er viktig.

- Man må jobbe med lønnsveksten, derfor har vi vært opptatt av å støtte opp om det inntektspolitiske samarbeidet, og det var derfor vi satte ned Holden 3-utvalget, sier Johnsen.

Holden 3-utvalget undersøker hvordan lønnsoppgjørene i Norge påvirker den økonomiske utviklingen, og om den såkalte frontfagsmodellen bør justeres (der den konkurranseutsatte delen av industrien setter grensen for lønnsveksten).

Les også

Oljebransjen: - Vil svekke norsk sokkelSlik er regjeringens nye skatteforslag

Publisert:
Gå til e24.no