Bedriftsleder: Frankrike har pene damer, men ingen forretningssans

Titan-sjef Maurice Taylor skaper storm i Frankrike.

KONTROVERSIELL: Titan Tire Corporation-president Maurice Taylor har hisset på seg den franske industriministeren gjennom flere kritiske uttalelser.
Publisert: Publisert:

Dekkprodusenten Titans president Maurice Taylor og den franske industriministeren Arnaud Montebourg har havnet i usedvanlig krast munnhuggeri. Bakgrunnen er førstnevntes kritiske utspill om franskmennenes arbeidsmoral.

Franske «såkalte» arbeidere jobber tre timer om dagen og bruker resten av tiden på pauser, spising og prating, er meldingen som har satt sinnene i kok i Paris.

Statsråden responderte ved å kalle uttalelsen «ekstremistisk og fornærmende», melder The Telegraph. Dette ser ikke ut til å ha endret Taylors holdning til franskmenn.

INDIGNERT: Den franske industriministeren Arnaud Montebourg mener Titan-sjefen er frekk.

- Ekstremistene er i din egen regjering, som ikke har peiling på hvordan man driver forretninger, sier han.

Montebourg håpet i utgangspunktet at Titan ville redde arbeidsplassene ved en Goodyear-fabrikk nord i Frankrike. Etter besøk på fabrikken, avslo Taylor dette.

- Vi ba aldri om lavere lønninger. Det vi ba om var at dere jobber minst seks timer, dersom dere ber om betaling for syv, sier Taylor, og legger til:

- Frankrike har vakre kvinner og god vin.

- Må spare

Det er imidlertid ikke bare Taylor som er kritisk til den franske økonomien. Flere økonomer peker på Frankrike som et svakt ledd i eurosamarbeidet, og disse fikk fredag støtte fra en av Tysklands kansler Angela Merkels allierte.

- Franskmennene må gjøre hjemmeleksene sine - de er langt, lang bak de andre landene og det er alarmerende fordi Frankrike er den nest største økonomien i Europa, sier det konservative parlamentsmedlemmet Michael Fuchs til Reuters.

Han mener at landet må gjennom omfattende arbeidsmarkedsreformer etter at det de siste årene har tapt konkurranseevne i forhold til sine naboland.

- Franskmennene må spare - de må spare på så mange områder som mulig for å få økt handlingsrom, og de må implementere økonomiske reformer og endre arbeidstidene sine, sier Fuchs.

Også han er kritisk til tiden franskmennene bruker på jobben. Han mener franskmennene må jobbe mer og stå lengre arbeid.

- Frankrike har fortsatt 35-timers arbeidsuke. Det er ikke bærekraftig når folk må jobbe 42 timer i uken i Sveits og gjennomsnittlig 40 timer i uken i Tyskland. Frankrike må gå i denne retningen for å sikre økt konkurransekraft, sier han.

«Problembarnet»

Før helgen ble Frankrike innvilget ekstra tid for å få bukt med sitt budsjettunderskudd. Den europeiske kommisjonen anslår at den franske økonomien kun vil vokse med 0,1 prosent i år. Franske myndigheter har tidligere anslått 0,8 prosent vekst.

Frankrike vil heller ikke nå målet om tre prosent underskudd på budsjettet. Dette er nå ventet å bli 3,7 prosent målt mot det franske brutto nasjonalproduktet (BNP).

- Uheldigvis er Frankrike et problembarn i eurosonen fordi de andre landene har gjort leksene sine grundigere, for eksempel Spania og Italia under Monti. Men franskmennene tror de kan unnslippe dette, sier Fuchs.

Den samlede franske statsgjelden utgjør rundt 90 prosent av BNP.

Les også: Fransk by solgte av vinkjelleren for å betale gjeld

Les også: Bilsalget i EU kraftig ned fjor

Les også: Enighet om arbeidsreform i Frankrike

Publisert:
Gå til e24.no