Bjurstrøm ber blakke innvandrere reise hjem

Søreuropeere som mislykkes i jobbjakten i Norge bør heller reise hjem, mener arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

PÅ GJENSYN: Arbeidsminister Bjurstrøm mener utenlandske arbeidsøkere som ikke finner jobb bør dra hjem.
Publisert: Publisert:

– Hvis det ikke er arbeid, så er det ikke arbeid, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til Bergens Tidende.

Arbeidsinnvandringen fra Sør-Europa vokser kraftig, men økningen skjer fra svært lave nivåer. I fjor ble det utstedt knappe 3.000 skattekort til spanske statsborgere som jobber i Norge. Til sammenligning ble det utstedt over 70.000 skattekort til polakker og over 80.000 skattekort til svensker.

LES OGSÅ: 70.000 ledige jobber

– Vi er en del av det frie europeiske arbeidsmarkedet. Det betyr at folk fritt kan reise rundt og søke jobber. Men hvis det ikke er jobber, så har vi som stat ikke noen forpliktelser ut over å sørge for at arbeidssøkerne fra EU ikke lider akutt nød. Da er det etter mitt syn bedre at de er i sitt hjemmemiljø fremfor å gå for lut og kaldt vann i Norge, sier Bjurstrøm.

Til tross for økonomisk krise og høy arbeidsledighet i Sør-Europa tviler Bjurstrøm på at vi får en stor bølge av arbeidsinnvandrere fra sør, slik vi fikk fra Polen og Baltikum da grensene ble åpnet for dem i 2004.

– Det man har sett tidligere er at innvandringen den veien ikke har vært så stor. Det kan selvfølgelig endre seg, men det har sannsynligheten mot seg, sier hun.

LES OGSÅ:

Publisert: