Andreassen om rentekuttet: – Helt utmerket

Men, det er ikke Øystein Dørum enig i. Sjeføkonomene strides om det var riktig å kutte renten nå.

VIL HA MER: Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen etter sentralbanksjef Øystein Olsens årstale i Norges Bank i februar i år. Han håper på ytterligere rentekutt.
Publisert:

Harald Magnus Andreassen hadde ventet en mer konservativ sentralbank, enn det vi ser i dag.

Les også

Norges Bank kutter renten

– Jeg mente at de burde kutte, men jeg trodde de kom til å vente til mars. At de kutter nå er helt utmerket, sier sjeføkonomen i Swedbank til E24.

Han møter ikke støtte fra kollega i konkurrerende bank. Øystein Dørum frykter blant annet et ytterligere opphetet boligmarked.

– Jeg syns ikke dette er riktig, og trodde ikke det ville komme et rentekutt allerede nå, sier sjeføkonomen i DNB Markets til E24.

Les rådene fra E24s renteråd her

Forventer ytterligere kutt

KRITISK: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Mens Dørum frykter at rentekuttet vil fyre opp under et boligmarked som har steget mer i 2014 enn de fleste har ventet, mener Andreassen at norsk økonomi og særlig eksportnæringen vil kunne nyte godt av rentekutt som igjen vil gjøre den norske kronen billigere.

– Bakgrunnen er selvsagt at norsk økonomi er vesentlig svekket, og vi ser at forbruket ikke har veid opp tilsvarende. I tillegg så sliter vi med svakere utvikling i oljesektoren, sier han videre.

Andreassen venter nå at sentralbanken kutter styringsrenten ytterligere i mars neste år til 1 prosent.

Still spørsmål om renten til sjeføkonom Jan Andreassen – Nettmøte klokken 12

Dørum: – Ikke akkurat det vi trenger nå

Øystein Dørum mener at rentekutt ikke er rett medisin for norsk økonomi.

Med mindre det kommer innstramminger på andre fronter, vil dette medføre en økning i realdisponibel inntekt.

– Det er ikke akkurat det vi trenger nå.

SKEPTISK: Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

– Ingen bombe

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets mener at rentekuttet fra Norges Bank er en i «overkant reaksjon».

– Det var ingen bombe, men de aller fleste ventet at Norges Bank ville vente å se hvordan den lave oljeprisen slår ut i den norske økonomien før de kuttet renten. De har et anslag på 1,5 prosent BNP-vekst neste år, som er bedre enn SSBs anslag. Det er overraskende at de tegner et så moderat bilde av bremsen i norsk økonomi, og kutter renten.

Tror forbrukerne skremmes

Sjefanalytiker Erik Bruce kaller rentebeslutningen fra Norges Bank som overraskende. Han sier at sentralbanken er blitt veldig pessimistiske som følge av oljeprisfallet.

– Det er særlig privat forbruk som justeres ned. Norges Bank tror at forbrukerne kommer til å bli veldig skremt av lavere oljepris.

– Var det riktig beslutning?

– Nei, de skulle holdt igjen. Vi er i en periode hvor lønnsomheten i olje faller, og lønnsveksten avtar. Nå fyrer de opp under etterspørselen etter boliger.

Les også:

Renterådet om rentemøtet: Dette blir nøkkelenDerfor er styringsrenten høyere enn den «burde» væreFull kronesmell etter Olsens rentekutt

Publisert: