Brende trapper opp bistand til Irak og Syria

Utenriksminister Børge Brende (H) vil varsle opptrapping av Norges bistand til Irak og Syria i sitt innlegg i FNs sikkerhetsråd fredag.

GIR MER: Børge Brende øker bidragene til Irak og Syria.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Debatten i FN-bygningen i New York fredag ettermiddag er kommet i stand på kort varsel og etter initiativ fra USAs utenriksminister John Kerry.

Målet er åpenbart å samle internasjonal støtte til kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS), også omtalt som ekstremistorganisasjonen ISIL av blant andre UD.

Mer bistand

Som ett av rundt 30 land er Norge invitert til å holde innlegg under møtet.

– Vi kommer til å trappe opp den humanitære bistanden til Irak og Syria. Det er store behov. I mitt innlegg fredag vil jeg utdype hva Norge vil gjøre ytterligere fremover, sier Brende til NTB.

Ifølge Utenriksdepartementets pressemelding tirsdag, er Norge invitert som en følge av våre «betydelige bidrag i Irak».

Flere måter

Trolig vil flere land benytte høynivåmøtet i Sikkerhetsrådet til å kunngjøre at de vil delta militært i en koalisjon for å bekjempe IS i Irak.

– Vi håndterer nå forespørselen fra USA om å støtte regjeringen i Irak på ulike måter, sier Brende – og nevner spørsmålet om fremmedkrigere og utfordringen med å stoppe pengestrømmen til ekstremistene.

– Så er det et spørsmål om militær kapasitetsbygging, som vi vurderer.

Stortinget

På spørsmål om Brende er beredt til å gå på talerstolen i New York fredag og avklare eventuelle norske bidrag, svarer han:

– Det er en prosess. USA har jo henvendt seg til mange land. Jeg hadde en samtale om dette med USAs utenriksminister John Kerry i Paris mandag. Nå er det en prosess i regjeringen for å identifisere mulige norske bidrag. Deretter vil vi diskutere og konsultere Stortingets organer, sier Brende.

Stortingets utvidede utenrikskomité er på reise i Myanmar, men kommer hjem onsdag denne uka.

All nødvendig bistand

Etter Irak-møtet i Paris mandag, der representanter fra 26 land konkluderte med at irakiske myndigheter kan regne med nødvendig hjelp – inkludert «passende militær bistand» i krigen mot IS – sa Brende til NTB at for Norges del kan det for eksempel dreie seg om opplæring.

Bidrag med norske jagerfly blir omtalt som «ikke en problemstilling nå», samtidig som det understrekes at det uansett ikke er snakk om soldater på bakken.

Les også:

USA bomber IS ved Bagdad for første gangBrende: - Vi støtter Obamas initiativ mot ISILNATO samles til avgjørende toppmøte

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. NRK: Norge vil bidra med militære rådgivere i Irak

  2. Brende: - Vi støtter Obamas initiativ mot ISIL

  3. Over 20 land lover all nødvendig støtte til Irak

  4. Russland trues med nye sanksjoner

  5. USA bomber IS ved Bagdad for første gang