Eksperter tror eiendomsskatt vil gi prisfall

Dersom det innføres en nasjonal eiendomsskatt kan det føre til prisfall på boliger og i verste fall et boligkrakk, mener eksperter.

ADVARER: Eksperter advarer mot både boligpris krakk og politisk selvmord dersom regjeringen innfører nasjonal eiendomsskatt.
Publisert:

– Faren for krakk er absolutt til stede hvis man innfører en betydelig skatt på eiendom på feil tidspunkt, sier sjeføkonomi Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse til Dagens Næringsliv.

Lørdag avslørte sentrale kilder til Bergens Tidende at det statlige Scheel-utvalget går inn for å redusere selskaps- og personskatten fra dagens 27 prosent til ned mot 20 prosent. Inntektstapet til staten foreslås dekket inn ved å innføre statlig eiendomsskatt, som vil ramme 80 prosent av husstandene i Norge.

Mens Bjørnstad advarer mot fallende boligpriser, tror Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret at eiendomsskatt aldri blir innført.

– Den regjeringen som gjør det, er død, mener han.

Øye tror økt boligskatt vil føre til et kortsiktig fall i boligprisene, selv om andre skatter senkes samtidig.

Varslet aksjoner

Bjørnstad og Øye er ikke alene om å mene at eiendomsskatten vil få store konsekvenser. Leder i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, mener det er gal vei å gå.

– Boligen er et hjem, ikke et skatteobjekt. Man kan ikke se på dette teoretisk, som kapital og investering. Det er ikke det vanlige folk gjør. Der bommer økonomene fullstendig, sa han til E24 i helgen.

Han mener at det ikke er mulig å sammenligne annen type kapital med å eie bolig og tror ikke en slik skatteomlegging overhodet har legitimitet i befolkningen.

– Alle undersøkelser vi har foretatt viser at folk synes fordelingen av skatter og avgifter er relativt fornuftig. Den progressive inntektsskatten synes de fleste er en rettferdig ordning, det samme gjelder moms og aksjeskatten.

– Derimot er det helt motsatt når det gjelder eiendomsskattene. Dokumentavgiften er mest forhatte, deretter kommer formuesskatt på bolig, sa Batta til E24.

På tide

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen hadde imidlertid en litt annen innstilling enn de andre i helgen.

– Dette er overmodent. Du trenger ikke være økonom for å forstå at behandlingen av bolig og eiendom i dagens skattesystem er feil, sa han til E24 på spørsmål om hva han tenker om en mulig eiendomsskatt.

Han mente at en eventuell eiendomsskatt nok vil utgjøre mellom 0,5 og 0,75 prosent av boligens reelle markedsverdi. Det tilsvarer mellom 15.000 og 22.500 kroner for en bolig med markedsverdi på 3 millioner kroner.

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i finansdepartementet ønsker ikke å kommentere lekkasjene fra utvalget som legger fram sin rapport tirsdag, men sier på generelt grunnlag at skatteregimet må sees under ett.

– Det Scheel-utvalget forslår av endringer for bedrifter, vil ha virkninger på personbeskatningen også, sier han til Dagens Næringsliv.

Les også:

Liten effekt av økt kontantstøtteVarsler aksjoner mot innføring av statlig eiendomsskattRegjeringens første budsjett «sprekker» med nesten 20 milliarder kronerIT-krøll til 340 millioner kroner

Publisert: