Boligbransjen raser mot angivelig blåblått løftebrudd

Høyre og Fremskrittspartiet løper fra sine egne løfter om å senke kravet til egenkapital ved boligkjøp, mener en samlet boligbransje.

- ET HÅN: Regjeringserklæringen faller boligbransjen tungt for brystet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Dersom dette enstemmige løftet brytes, vil det være en hån mot alle de unge som har stemt borgerlig fordi de trenger et sted å bo, skriver en samlet boligbransje i en felles uttalelse tirsdag.

Under den rødgrønne regjeringen besluttet Finanstilsynet for relativt kort tid siden å øke kravet til egenkapital ved kjøp av bolig til 15 prosent.

Eiendomsmeglere, boligprodusenter og boligbyggelag kommer nå med en kraftig fordømmelse av hvordan den nye regjeringen ser ut til å ville omsette valgløfter til praktisk politikk.

For i valgkampen lovte Fremskrittspartiet å fjerne kravet helt, mens Høyre og samarbeidspartiene tok til orde for å senke det til 10 prosent.

I Sundvolden-erklæringen, som Erna Solberg og Siv Jensen la fram mandag kveld, heter det imidlertid at den nye regjeringen vil «praktisere egenkapitalkravet på en fleksibel måte slik at det tar hensyn til boligkjøpers betalingsevne».

Vil ikke overprøve

– Det er Finanstilsynet som fastsetter egenkapitalkravet. Vi vil ikke overprøve Finanstilsynet i en regjeringserklæring som gjelder for fire år, sa Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til E24 mandag. Han besvarte ikke NTBs henvendelse tirsdag kveld.

Det vitner om løftebrudd, ifølge uttalelsen som er signert Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), Boligprodusentenes Forening, Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og Selvaag Bolig. Før valget kom organisasjonene med klare henstillinger til de mulige regjeringspartiene om å gjøre flere grep for å sette fortgang i boligbyggingen, de ønsket også at myndighetenes inngrep i markedet skulle svekkes.

Da valgutfallet var klart 10. september, var det til jublende reaksjoner fra boligmeglerne. De forventet vei i vellinga og innfrielse av løfter om blant annet å senke egenkapitalkravet.

Flere løfter

– Vi krever at regjeringen gjør som de har lovet sine velgere. Vi forventer også at regjeringen følger opp sine øvrige boligløfter, som er helt nødvendige for at det skal bygges nok boliger for å møte befolkningsveksten i Norge, heter det i uttalelsen.

Bransjen har klare forventninger om at kommunesammenslåinger skal gi raskere og mer profesjonell behandling av byggesaker, i samspill med en ny og revidert plan- og bygningslov.

– Den kommende regjeringen varsler at de vil forenkle de tekniske byggeforskriftene i samarbeid med byggebransjen. Vi er innstilte på å arbeide hardt sammen med den kommende regjeringen for å få til forenklinger, sa Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening mandag kveld.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Bolignæringen: - Vi føler osslitt dumme nå

  2. Vil ikke overprøve Finanstilsyneti regjeringserklæringen

  3. Jensen gjør valgløfteom til utredning

  4. Vil ikke hyle og skrikeom egenkapitalkravet

  5. Boligbransjen: - Det skjer ikke noemed egenkapitalkravet nå