EU-ministre utsetter avgjørelse om bankunion

EUs finansministre melder om framgang i drøftingene om en bankunion, men utsetter avgjørelsen til neste uke.

FREMGANG: Den tyske finansministeren Wolfgang Schauble sier det ble gjort fremgang i nattens forhandlinger om en bankunion for EU.
Publisert: Publisert:

I løpet av de 14 timene forhandlingene pågikk, ble det ifølge den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble gjort framgang,

Ifølge Schäuble trenger medlemsstatene litt mer tid til å sjekke noen gjenværende punkter slik at endelig avtale kan undertegnes neste uke.

Han tror de vil møtes igjen neste onsdag.

Forhandlingene dreier seg i hovedsak om avvikling eller redningsaksjoner for banker i krise for å hindre at at en krise i banksektoren lammer hele økonomien, slik det skjedde i Kypros, Spania og Irland.

Finansministrene ønsker å finne fram til mekanismer for at skattebetalerne ikke må ta kostnadene om en bank går under, men investorene og kreditorene.

For å unngå ny eurokrise

Bankunionen er EUs hovedsatsing for å unngå nye eurokriser og situasjoner der skattebetalerne må trå til når banker vakler.

Partene forsøker nå å bli enige om en fellesmekanisme for avvikling eller redning av banker i nød. Spørsmålet er hvor mye makt som skal flyttes til Brussel og til EU-kommisjonen. Tyskland har ønsket å holde nasjonal kontroll.

Et annet spørsmål er hvor mange banker som skal omfattes. Tyskland ønsker å inkludere de største bankene, Frankrike ønsker å innlemme alle de 6.000 bankene i eurosonen.

Landene må også bli enige om opprettelsen og utformingen av et fond som skal kunne brukes når det blir vedtatt at en nødbank skal avvikles eller få krisehjelp.

EUs 28 finansministre har gitt sin tilslutning til det felles banktilsynet som følger unionen. Banktilsynet, som ble godkjent hos ministerrådet i oktober, skal etter planen være operativt fra november neste år.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no