Entra-saken: Fem spørsmål de ikke vil svare på

I en uke har E24 forsøkt å få svar fra Trond Giskes departement. Vi venter ennå.

SVARER IKKE PÅ ALT: Næringsdepartementet og Statsministerens kontor unngått å svare på flere spørsmål i Entra-saken. Her er næringsminister Trond Giske (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg avbildet på NHOs årskonferanse i januar.
Publisert:

Mandag annonserte settestatsråd Bård Vegar Solhjell (SV) at tre styremedlemmer er blitt fjernet i Entra Eiendom.

Selv om styremedlemmene som presset gjennom Rune Olsø som ny toppsjef (i tillegg til Ida Helliesen) måtte gå, er det fortsatt flere spørsmål rundt prosessen som står igjen:

 • Når bestemte Nærings- og handelsdepartementet seg for at antallet styremedlemmer i Entra skulle reduseres på generalforsamlingen 14. mai?
 • Når kom innkallingen til generalforsamlingen i mai? Når forelå sakspapirene?
 • Var det Rune Olsø som fremmet Ketil Fjerdingen kandidatur til styret?
 • Når fikk Statsministerens kontor (SMK) vite om konflikten i Entra?

Les også: Dette er Entra-saken

E24 har gjentatte ganger prøvd å få svar på disse spørsmålene, men både Nærings- og handelsdepartementet og Statsministerens kontor har unngått å svare direkte på dem.

Da E24 forsøkte å få en direkte kommentar fra Trond Giske, da statsråden holdt kakefest for å markere dannelsen av nye Sapa, ble E24s journalist avvist.

E24 har også forsøkt å få kontakt med Ketil Fjerdingen, men han har så langt ikke besvart våre henvendelser. Det samme gjelder Rune Olsø.

Kappet styret

På generalforsamlingen i Entra 14. mai besluttet Trond Giske å redusere antallet styremedlemmer fra ni til syv fordi man synes at «styret ble uhensiktsmessig stort», ifølge Nærings- og handelsdepartementet.

Ettersom styrereduksjonen banet vei for utnevnelsen av Rune Olsø som ny Entra-sjef, har det vært viktig for E24 å bringe klarhet i om styrejusteringen ble bestemt før eller etter uenigheten i styret var kjent.

Som E24 har skrevet ble departementet informert av daværende styreleder Grace Reksten Skaugen om at et mindretall i styret hadde forsøkt å presse inn Giskes venn Rune Olsø som ny sjef på styremøtet 7. mai, en uke før generalforsamlingen.

Ifølge departementet var det departement - som eier - som tok initiativet til styrereduksjonen. Men de har altså ikke villet informere om når dette ble bestemt.

Styret i Entra ble ifølge departementet opprinnelig økt fra syv til ni medlemmer i juni 2011. Det skjedde fordi man ville ha inn kompetanse innen salg, fusjon eller børsnotering.

Kastet ut

Flere spørsmål har oppstått rundt hvordan eiendomsinvestor Ketil Fjerdingen ble valgt inn i Entra-styret i juni 2011.

Han jobbet aktivt for å presse gjennom utnevnelsen av Rune Olsø og ble mandag kastet fra styret.

Fjerdingen er venn med Rune Olsø, og Olsø skal som kommunalråd i Trondheim ha hjulpet Fjerdingen med å realisere et hotellprosjekt i Trondheim.

Departementet vil ikke si hvem som nominerte han. Ifølge departementet er det ikke aktuelt å kommenterer vurderingen av enkelte styremedlemmer.

De viser også til at «enhver kandidat til et styreverv vil bli vurdert på bakgrunn av en rekke kriterier, med innspill fra flere hold».

Trond Giske har tidligere uttalt at det er «uvesentlig» hvem som nominerte Fjerdingen fordi det uansett er statsrådens ansvar hvem som velges.

Les også: - Nei Giske, det er ikke uvesentlig

Ifølge departementet er det praksis at man konsulterer ledelsen i selskapet når man skal finne nye styremedlemmer.

Fjerdingens venn, Rune Olsø, satt allerede i ledelsen, men det har ikke vært mulig å få svar på om Olsø ble konsultert om dette.

Når fikk Jens vite?

E24 ba fredag i forrige uke SMK opplyse om når de ble kjent med Entra-konflikten. Til tross for gjentatte henvendelser er det ikke gitt noe klart svar.

STRIDENS KJERNE: Utnevnelsen av Rune Olsø som ny administrerende direktør i Entra.

Embetsverket i Næringsdepartementet ble varslet om konflikten i mai, men det ble ikke oppnevnt settestatsråd før den 9. oktober gjennom et ekstraordinært statsråd.

Arvid Samland, kommunikasjonsrådgiver på Statsministerens kontor, sier til E24 at de fikk vite om Giskes inhabilitet den 30. april, samme dag som lovavdelingen i Justisdepartementet kom med sin konklusjon.

Både opposisjonen og juseksperter har ment at regjeringen somlet med å få en settestatsråd som kan ta vurderingene Trond Giske er inhabil til.

Til E24 avviste Jens Stoltenberg i forrige uke at regjeringen har somlet, og mente situasjonen ikke krevde settestatsråd før i oktober.

Dermed er det fortsatt uklart om SMK kunne foretatt seg noe på et tidligere tidspunkt, eller om det var Næringsdepartementet som satt på informasjonen alene.

Dette har de svart på

Dette har departementet og SMK svart på:

 • Entra styret ble redusert til syv medlemmer i mai fordi det ble «uhensiktsmessig stort».
 • Næringsdepartementet (som eier) tok initiativ til reduksjonen.
 • SMK fikk vite om Trond Giskes inhabilitet den 30. april, da vurderingen fra Justisdepartementets lovavdeling var klar.
 • Etter Giske mottok vurderingen ba han embetsverket om ikke å holde han orientert om dialogen med Entra vedrørende ansettelsesprosessen.
 • Næringsdepartementet opplyste Entra-styret om Giskes inhabilitet «før sommeren».
 • Næringsdepartementet opplyser at de arbeider som en ekstern valgkomité. De innhenter vurderinger fra styret og ledelsen, ved administrerende direktør, når de oppnevner nye styremedlemmer. De kan også hente inn intern og ekstern hjelp for å finne gode kandidater.
 • Næringsdepartementet arbeider med styreoppnevnelse som en vanlig sak, og dermed er statsråden den som sitter med det endelige ansvaret.
 • Departementet sier det ikke eksisterer noen inhabilitet mellom Giske og Fjerdingen.

Utover de svarene Næringsdepartementet har gitt, viser de til at de ikke kommenterer «interne saksprosesser».

Les også

Entra-Olsø på vei utRune Olsø: - Opplysninger jeg ikke kjenner meg igjen iOpprydding i Entra-styret: - Må være en nedtur for GiskeSolhjell: Gjør bytter i Entra-styretProfessor om Entra-håndteringen: - Ukorrekt og ukloktGiske: Kjente ikke til kuppforsøket i Entra-styretGiske ble varslet om kuppforsøk før han endret styret- Nei Giske, det er ikke uvesentligStyremedlem i Entra festet med GiskeDette er Entra-sakenGiske: - Jeg har ikke tatt i Olsø-saken med ildtang

Publisert:
Gå til e24.no