- Jo mer amerikanerne ser av Mitt Romney, desto mindre vil de like ham

Rick Santorums sorti fra den republikanske nominasjonen er startskuddet for den egentlige valgkampen i USA, mener eksperter.

MÅ IKKE HVILE: Det er viktig for Mitt Romney at han holder seg aktiv for ikke å havne i skyggen av Obama, sier amerikanske valgforskere. Obamas valgkampleder har en annen versjon, og mener at jo mer Romney stikker seg frem, jo mindre vil folk like ham.
Publisert: Publisert:

Alt ligger nå til rette for en monumental kamp mellom president Barack Obama og Mitt Romney. Med Rick Santorum ryddet av veien, skal det godt gjøres at ikke sistnevnte går seirende ut av Republikanernes nominasjonsprosess.

– Romney kan nå konsentrere seg om å forene Republikanerne og komme i gang med valgkampen mot Obama, fastslår Alan Abramowitz, professor i statsvitenskap ved Emory University.

Men Romney kan ikke puste lettet ut, advarer professor John Pitney ved Claremont McKenna College.

– Han må holde seg i aktivitet, om ikke annet så bare for å forhindre at president Obama fullstendig dominerer det politiske nyhetsbildet, sier han.

Ingen tid til hvileskjær

I 1996 tok Republikanernes kandidat Bob Dole en pause i valgkampen da seier i nominasjonskampen var sikret. Daværende president Bill Clinton klarte i det tidsrommet å øke forspranget på gallupen, forteller Pitney.

– Romney må sørge for at det ikke skjer igjen, sier han.

Samtidig må Romney klare å overbevise velgere som hittil har støttet Santorum, om at de nå bør stemme på Romney i presidentvalget. Ifølge analytikere er det sannsynlig at Santorum selv vil anbefale dem å gjøre dette.

Da Santorum tirsdag kunngjorde at han trakk seg fra nominasjonskampen, understreket han at det viktigste var å få Obama ut av Det hvite hus.

– Selv om presidentkampen er over for meg og vi avslutter vår valgkamp nå, har vi ikke gitt opp kampen, sa han.

Tror folk vil gå lei

Obamas medarbeidere har i flere måneder lagt til grunn at Romney vil vinne nominasjonsvalget, og samtidig har Romney forsøkt å rette skytset mot Obama heller enn sine rivaler internt i partiet.

I Obamas leir er håpet nå at amerikanske velgere skal få Romney opp i halsen før valget den 6. november.

– Jo mer amerikanerne ser av Mitt Romney, desto mindre vil de like ham, og desto mindre vil de stole på ham, fastslår Obamas valgkampsjef Jim Messina.

Romney har vanskelig for å nå hjem hos viktige grupper av velgere, deriblant kvinner, latinamerikanere og middelklassefamilier, hevder han.

Ifølge meningsmålingene er det Obama som ligger best an til å vinne presidentvalget.

Les også:

Publisert: