– Banker vil tape milliarder på sveitsisk valutasjokk

Professor tror vi bare har sett starten av ringvirkningene.

TELLER TAP: Citigroup er blant finansinstitusonene som har gamblet med sveitserfranc. Tapet de så langt er påført er over fem ganger større enn det banken selv anser som et levelig tap på valuta på en handelsdag.

Mark Lennihan
  • Maren Løhre
Publisert:

Torsdag forrige uke gikk den sveitsiske sentralbanken bort fra sin offisielle politikk om at en euro ikke skal koste mindre enn 1,2 sveitserfranc.

Denne sjokknyheten har nå ført til store tap hos flere banker.

Hittil skal Citigroup, Deutsche Bank og Barclays samlet ha tapt 400 millioner dollar, eller 3 milliarder norske kroner, på beslutningen. I løpet av de neste dagene kan andre følge etter, skriver Bloomberg.

– Tapene vil komme på milliarder av dollar – det telles fortsatt, sier ekspert på risikoledelse Mark T. Williams ved Boston University til Bloomberg.

Han sier at hele finanssystemet vil merke ringvirkningene, og at alt fra store banker, hedgefond, meglere, valutaspekulanter og aksjefond vil oppleve tap.

Torsdagen «sjokkbeskjeden» kom falt euroen mot sveitsiske franc med 16,8 prosent til å koste 0,99 franc.

Citigroup hadde analysert hvor mye selskapet kunne tape på én dags handel. For tredje kvartal ble dette analysert til 105 millioner dollar. Risikoen på handel av utenlandsk valuta tilsvarte 32 millioner dollar av denne summen.

Men Citigroup tapte mer enn 150 millioner dollar etter den sveitsiske sjokknyheten, sa en person kjent med saken forrige uke.

Tilsvarende viste Deutsche Banks såkalte stresstest at «maks tap på én dag» lå på 109 millioner euro, eller 126 millioner dollar. Av dette var 27 million euro, 31 millioner dollar, gitt til risiko i valutahandel.

Men Deutsche Bank skal ha tapt 150 millioner dollar på sveitsersjokket, igjen ifølge personer kjent med saken. Ingen offisielle talspersoner i bankene har til nå villet kommentere.

TAPER PENGER PÅ FJERNING AV VALUTAGULV: Store tap for banker og andre etter at den sveitsiske sentralbanken torsdag gikk bort fra at en euro ikke skal koste mindre enn 1,2 sveitserfranc.

Thomas Hodel

– Sveitsiske banker vil tape på sikt

Sveitsiske banker har hittil ikke merket noe tap, men professor Arturo Bris ved den sveitsiske høyskolen IMD business school tror tapene vil komme på lengre sikt:

– De negative effektene vil komme på to måter. Først vil det redusere flyten av midler fra utsiden, og vil oppmuntre en stopp av sveitsiske penger til andre land. For det andre vil bankene lide av de negative betydningen det får for sveitsisk økonomi, sier Bris.

Hedgefondforvalter Marko Dimitrijevic stenger sitt største hedgefond Everest Capital, som var på om lag 830 millioner dollar ved årsskiftet, etter å ha praktisk talt mistet alle pengene på beslutningen til den sveitsiske sentralbanken.

Les også

Nordmenn på ferie i Sveits: – Plutselig ble heiskortet 600 kroner dyrere

Hindret industriras

Bakgrunnen for at Sveits innførte et gulv på hvor billig euroen kunne bli i 2011, var et ønske om å forhindre at landets eksportindustri skulle få store problemer som følge av en altfor høy sveitsisk valuta.

Den sveitsiske økonomien blir ansett som bunnsolid og et sted investorer gjerne plasserer pengene sine når verden rundt er urolig.

De siste har det for eksempel blitt hevdet i greske medier at grekere har flyttet penger ut av Hellas og inn i sveitsiske banker som følge av den politiske og økonomiske usikkerheten som har oppstått som følge av det greske nyvalget i slutten av januar.

Ifølge den sveitsiske sentralbanken har en stor del av kapitalen som er ført ut av Russland de siste månedene, også havnet i Sveits.

– Dramatisk beslutning

Forut for at sentralbanken ga opp å forsvare det låste forholdet til euro, har euroen falt dramatisk de siste ukene. Euroen har ikke vært billigere målt i dollar siden 2003/2004.

Så lenge valutaen var låst, svekket også sveitserfrancen seg mot amerikanske dollar.

– Det er en dramatisk beslutning. De så vel ingen grunn til å følge det synkende skipet ned, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til E24 torsdag, med henvisning til den fallende eurokursen.

Det er også ventet ytterligere svekkelse i euroen den kommende tiden ettersom det er ventet at Den europeiske sentralbanken denne uken skal offentliggjøre markedsstimuli i form av kvantitative lettelser.

Nettopp fordi den sveitsiske sentralbanken så sent som 18. desember sa den ville forsvare valutagulvet «med alle midler», er Andreassen overrasket over at Sveits fjernet valutagulvet torsdag.

Les også

Holdt ut i 29 dager. Derfor ga Sveits opp å forsvare sin valuta

Les også

Slår følge med Sveits? Eksperter spår rentekutt i Sverige og Danmark

Les også

– Plutselig ble heiskortet 600 kroner dyrere

Publisert:

Flere artikler

  1. Sveits gir opp å forsvare egen valuta

  2. Holdt ut i 29 dager. Derfor ga Sveits opp å forsvare sin valuta

  3. Sjeføkonom: - Jeg har aldri sett et slikt fall

  4. Annonsørinnhold

  5. Her «taper» Sveits 444 milliarder kroner

  6. – Veldig store bevegelser