Striden om Lofoten-oljen fortsetter

Selv om oljetilhengerne vant fram på Aps landsmøte, kommer kampen om havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja til å fortsette.

MÅ OVERTALES: AP holdt landsmøte i Folket hus denne helgen.

Helge Mikalsen
 • NTB
Publisert:

- Det har vært en god diskusjon der begge sider har hatt respekt for hverandre. Men jeg har en følelse av at diskusjonene ikke er helt over, de vil fortsette i årene som kommer, sier partileder og statsminister Jens Stoltenberg i sin avslutningstale til Ap-landsmøte.

Med to tredjedels flertall vedtok Ap å programfeste en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. På sitt neste landsmøte i 2015 skal Ap ta stilling til om de omstridte områdene skal åpnes for olje- og gassutvinning.

Les også: Ap sier ja til konsekvensutredning i nord

- Halv AUF-seier

Mindretallet stemte imot å starte konsekvensutredning nå, og støttet AUFs forslag om ikke å gjennomføre konsekvensutredning i kommende stortingsperiode.

- Dette er en halv seier for oss, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Han mener at ungdomsorganisasjonen har klart å flytte landsmøtet. Det opprinnelige forslaget gikk ut på å åpne for boring, i stedet blir det en ny kamp i 2015.

- Det avgjørende er at landsmøtet sier at en konsekvensutredning ikke er det samme som et ja til utvinning. Det er også banebrytende at landsmøtet om to år skal ta stilling til et spørsmål om utvinning eller ei. Det har aldri skjedd før, sier AUF-lederen.

Les også: – Flertall for oljekompromiss om Lofoten på Ap-landsmøtet

Rødgrønn krangel

Både SV og Senterpartiet har på sine landsmøter i vår sagt nei til konsekvensutredning. Ap er dermed på kollisjonskurs med sine mindre regjeringspartnere. SV-leder Audun Lysbakken mener at Ap-vedtaket viser at rødgrønne velgere som er opptatt av miljøet, nå har et klarere valg.

- En konsekvensutredning er ikke et kompromiss, men en start mot oljeutvinning. Rødgrønne velgere har nå et klart politisk valg, sier SV-lederen.

Ap-vedtaket blir en del av partiets program de neste fire årene, men Lysbakken tror ikke at det blir vanskeligere å forhandle fram en ny regjeringsplattform hvis de tre rødgrønne partiene skulle komme til å danne en ny regjering etter høstens valg.

- Det er et stort mindretall i Ap, og mitt inntrykk er at motstanden er sterkere enn tidligere. Derfor tror jeg at vår sak står sterkere enn da vi sist forhandlet om en regjeringsplattform, sier Lysbakken.

Les også: - Sp uinteressant samarbeidspartner for Venstre

Sentrum mot Lofoten

Reaksjonen fra oljemotstanderne i opposisjonen lot heller ikke vente på seg. KrFs miljø- og energipolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener Ap-vedtaket er skummelt fordi han mener en konsekvensutredning er en del av selve åpningsprosessen.

- Ap prøver å snikåpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ved å si at en konsekvensutredning ikke er en åpning, sier energipolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er skuffet over Ap-vedtaket, og mener at det er den klassiske kraftsosialismen som har vunnet fram.

- Dette forsterker hovedinntrykket av at Arbeiderpartiets landsmøte overhodet ikke er opptatt av klima- og miljøspørsmål. Alle andre hensyn er viktigere, sier Grande.

Les også: Sandra Borch får munnkurv om Lofoten-olje

Næringslivet fornøyd

LoVe Petro, som representerer 200 bedrifter i Lofoten og Vesterålen, er fornøyd med at Arbeiderpartiet nå sier ja til konsekvensutredning.

- Det viktigste er at vi nå får vite om petroleumsaktivitet kan kombineres med hensynet til fiskeri og miljø, sier daglig leder Ørjan Robertsen i LoVe Petro.

Miljøorganisasjonene er ikke like fornøyd, men også der er det optimisme å spore.

- Avstemningen viser at det er en betydelig motstand mot oljeboring i nord også internt i Ap, og vi vil stå på videre sammen AUF. Kampen er langt fra over, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Natur og Ungdom er også kampklare, men virker noe mer pessimistiske etter Ap-kompromisset.

- I dag går Arbeiderpartiet til kamp mot fisken, ungdommen og all tilgjengelig kunnskap. Det er en kamp vi aldri skal la dem vinne, sier leder Silje Lundberg.

- Oljetilhengerne legger alle miljøfaglige råd på hylla, og partiet viser med dette at de ikke er opptatt av kunnskap, med mindre den sier det de vil, legger hun til.

Les også:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Skuffer småpartiene

 2. Partitopper klargjør til ny kamp mot oljeboring i Nord

 3. Betalt innhold

  AUF har håp om Lofoten-seier

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Oljekompromiss kan stå for fall på Ap-landsmøtet

 6. Betalt innhold

  Ap vil verne deler av Lofoten