GAME OF THRONES: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder sin årstale i Norges Bank.

Negative renter – den nye normalen?

Da sentralbanksjef Øystein Olsen holdt sin årstale den 18. februar valgte han å referere til «winter is coming» som et bilde på det norsk økonomi har i vente.

 • Kjetil Melkevik
  Journalist
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Begrepet er hentet fra den første episoden i den populære HBO-serien «Game of Thrones» og setter en nokså dyster tone for de kommende episodene.

At norsk økonomi har passert en form for konjunkturtopp og må belage seg på kjøligere temperatur de kommende årene virker ganske sannsynlig. Hvor alvorlig nedturen blir for norsk økonomi vil være mer avhengig av hvor langvarig oljenedturen blir enn hvor dyp den blir på kort sikt.

Til tross for høyere temperaturer på gradestokken lenger sør i Europa er det definitivt vinteren som angir den mest korrekte årstiden også for disse landene i økonomisk forstand. I det store markedet for statsobligasjoner (7,6 trn euro) har hele 40% av den utestående gjelden nå en løpende rente på mindre enn null.

Markedet for statsobligasjoner ansees som grunnfjellet i rentemarkedet, der risikoen for mislighold skal være svært lav. Med negativ løpende rente på disse obligasjonen betyr det at mange investorer aksepterer å få et mindre beløp tilbake ved forfall enn det man skyter inn i dag.

Mens mange i det norske rentemarkedet snakker om at vi kan oppleve negative renter også her hjemme er dette allerede et faktum i dag. Norske bankers mulighet til å plassere overskuddslikviditet i Norges Bank gir i dag 0,5% opp til en definert ramme.

For de mindre sparebankene er denne grensen på om lag 50 mnok. På innskudd i Norges Bank utover denne rammen oppnår man foliorenten på 0,5% minus 1%, altså minus 0,5%.

Scenariet med negative rente i Norge som svært få trodde på for få år siden er allerede en realitet.

Les også

Ikke tro at Norges Bank er tom for ammo

Les også

Kommentar: Ny norsk rekord i lave renter

Les også

Slik kan finansnæringens London-tur gi deg lavere rente

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Øystein Olsen
 3. Økonomi
 4. Bank
 5. Rente
 6. Politikk

Flere artikler

 1. Tror renten kan heves i sommer

 2. Årstalen på 1-2-3

 3. Olsen om regjeringens oljepengebruk: – De har fyrt godt

 4. – Sentralbankene er ferdig

 5. Olsen etter Trump og brexit: – For Norge kan tapet bli stort