Rapport: Gapet mellom verdens rikeste og fattigste øker

De 26 rikeste eier like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning, ifølge en fersk Oxfam-rapport.

VIL HA SKATTEREFORM: Leder Winnie Byanyima i Oxfam mener de rikeste i verden slipper unna skatteregler som kunne ha reddet millioner av fattige.

Foto: Jean-christophe Bott AP
  • Ine Brunborg
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Verdens aller rikeste blir rikere, og forskjellene øker. Det skriver hjelpeorganisasjonen Oxfam i sin ulikhetrapport som blir presentert på Verdens økonomiske forum i Davos mandag.

Organisasjonen har regnet ut av verdens to tusen dollarmilliardærer til sammen tjente 2,5 milliarder dollar om dagen i fjor. Det tilsvarer 21,4 milliarder kroner, og er en økning på 12 prosent sammenlignet med året før.

26 personer eier like mye som halve verden

Samtidig falt formuen til den fattigste halvdelen av verden med 500 millioner dollar hver dag, tilsvarende 4,3 millioner kroner, et fall på 11 prosent for året, ifølge rapporten.

Som et resultat eier de rikeste 26 personene i verden like mye som den fattigste halvparten av verdens befolkning, har Oxfam regnet seg frem til. I 2017 var tallet 43.

Oxfam retter kritikk mot at regjeringer ikke krever nok i skatt fra selskaper og de rikeste, samtidig som flere regjeringer forverrer ulikheten ved å underfinansiere helsevesen og utdanning.

Mener skatteregler må endres

– Skattesystemer som legger en tung byrde på fattige betyr at offentlige tjenester underfinansieres, og gapet mellom rik og fattig strekkes ut, noe som i tur gjør verden sintere, sier administrerende direktør Winnie Byanyima i Oxfam International i en pressemelding, ifølge Reuters.

Annenhver dag kan en ny person kalle seg dollarmilliardær, mens skatteprosenten for disse er på sitt laveste på flere tiår, ifølge Oxfam.

– Regjeringer må nå bidra til faktisk forandring ved å sikre at selskaper og rike mennesker betaler en rettferdig andel skatt, og så investere disse pengene i kostnadsfrie helsetjenester og utdanning, som møter alles behov – onkludert kvinner og jenter, som så ofte blir oversett, sier Byanyima.

Kritisk

Direktør Kate Andrews i tenketanken Institute of Economic Affairs er imidlertid kritisk til rapporten, ifølge CNBC. Hun mener Oxfam er «opphengt i de rike», og at de ikke har noen effektiv løsning på hvordan man kan redusere ulikhet.

– Hvis det overordnede målet er å fjerne verdens fattigdom, burde Oxfam heller argumentert for å bygge de riktige rammeverkene for frie markeder og å takle korrupsjon. I stedet taler de for et kappløp mot bunnen, med intervensjons-politikk som mer sannsynlig vil ødelegge all rikdom heller enn å redistribuere den, sier Andrews til CNBC.

Les også

Trump avlyser den amerikanske delegasjonens tur til Davos

Les også

Dette skjer denne uken

Les også

Næringslivstoppene om 2019: Slik rammer handelskrigen

Publisert:

Flere artikler

  1. «For første gang i min levetid stiller folk spørsmål ved om vi trenger milliardærer»

  2. Sanner avviser kritikken: Statsbudsjettet fører ikke til økt ulikhet

  3. Betalt innhold

    Nye SSB-tall: De aller rikeste betaler den laveste skatten

  4. Skryter av at skattekutt går til folk med lav inntekt. Men i den gruppen er det mange rikinger.

  5. Aldri før har så mange vært så rike: Dollarmilliardærene sitter på 94.860 milliarder i verdier