May utsetter brexit-avstemning

Theresa May sier Underhuset skal stemme over brexit innen 12. mars, ikke til uken, som ventet. Samtidig kan utmeldelsen bli utsatt to måneder, ifølge Telegraph.

BRITISK STATSMINISTER: Theresa May.
  • NTB
Publisert:

Varselet om den utsatte avstemningen kom om bord på flyet til EUs toppmøte med Den arabiske liga i Sharm el-Sheikh i Egypt søndag ettermiddag, ifølge Sky News og BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg.

Hun sier at hun fortsatt forhandler med EU, og at det derfor ville være meningsløst med en avstemning i Underhuset nå.

– Men vi skal sikre at det skjer innen 12. mars, lovte hun og la til at det fortsatt er mulig å forlate EU med en skilsmisseavtale 29. mars.

Reagerer med sinne

Opposisjonspolitikere og EU-tilhengere reagerer med raseri på det de mener er en kalkulert strategi for å utsette avstemningen til siste liten.

Labours brexit-talsmann kaller beslutningen toppen av uansvarlighet og et hensynsløst, uforsvarlig forsøk på å tvinge parlamentarikerne til å måtte velge mellom hennes avtale og ingen avtale.

May har hele tiden nektet å utelukke at Storbritannia kan komme til å stupe ut av EU uten noen avtale, trass i risikoen for dype økonomiske problemer på begge sider av Den engelske kanal. Hun hevder at den eneste måten å unngå et slik scenario derfor er å støtte hennes avtale med EU.

Forhandler fortsatt

Etter at Underhuset i januar avviste skilsmisseavtalen hun hadde forhandlet fram med EU, forsøker May å få til endringer som tilfredsstiller Underhusets bekymringer om det mest omstridte elementet i avtalen, nemlig spørsmålet om Irland-grensa.

EU står imidlertid fast på at det ikke er aktuelt å endre noe i selve avtalen.

Under møtet i Egypt skal hun ha samtaler på sidelinjen med andre EU-ledere, blant dem EU-president Donald Tusk og Tysklands statsminister Angela Merkel. Hun sier at forhandlingene også fortsetter i Brussel tirsdag.

Tre statsråder i Mays egen regjering truet lørdag med at de vil stemme for et forslag om å utsette brexit framfor å forlate EU uten en avtale, om det ikke er noe gjennombrudd om skilsmisseavtalen i løpet av uka.

Utsettelse

May sa søndag at en utsettelse av brexit ikke løser noen ting.

– Det vil alltid komme til et punkt der vi må bestemme oss for om vi godtar avtalen som er forhandlet fram, eller ikke, sa hun.

Samtidig skriver The Telegraph at nettopp en utsettelse av brexit er en del av planene som nå vurderes av statsministerens kontor.

Ifølge Telegraph forbereder Mays stab seg på å be EU om en formell utsettelse dersom statsministeren ikke klarer å sikre en avtale innen 12. mars, når Underhuset altså skal ha sin avstemning.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. May advarer om langvarig utsettelse

  2. Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli

  3. Avis: May vil utsette brexitavstemning

  4. Theresa May ber om at brexit utsettes

  5. Storbritannia ett skritt nærmere stupet etter brexit-nei