Slik blir verdensøkonomien i det nye året

Den globale økonomien i 2018 får god medfart av året som har gått. Men det ligger helt klart noen risikofaktorer på lur, mener økonomene. 

SER BRA UT: De økonomiske utsiktene for 2018 er gode. Det er likevel noen risikofaktorer å være oppmerksom på.

Foto: Fabian Bimmer Reuters
Publisert:

– Vi avslutter 2017 sterkt på bred basis når det gjelder økonomisk vekst globalt, som betyr at farten er høy ved inngangen til det nye året. Alt av tilgjengelige målinger tyder også på at det blir en videreføring av et positivt år, sier seniorøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, til E24.

For 2017 har virkelig gått unna, og det spesielt for finansmarkedene. Da Wall Street stengte etter siste handelsdag for året fredag, ble det klart at 2017 har vært det beste året for både Dow Jones, S&P500 og Nasdaq siden 2013. Det har også vært en enestående fest på Oslo Børs.

I løpet av året har det også blitt tydelig at de store økonomiene har hentet seg godt inn fra de siste års strevelser. Og om ikke altfor lenge vil det komme til et punkt hvor sentralbankene vil stramme inn på pengepolitikken.

Selv om det ser ut til at det kommende året også blir godt, er det flere risikofaktorer å peke på. For finansmarkedene kan det snu brått den dagen sentralbankene skrur igjen kranen.

– Lønnsveksten er en joker

Lave renter har gitt svært gunstige finansieringsvilkår for bedrifter, samtidig som det har vært rikelig med tilgang på kreditt.

Men seniorøkonom Kjersi Haugland i DNB Markets peker på at det utover i 2018 kommer til å bli stadig mer snakk om tidspunktet der sentralbankene, da spesielt Den europeiske, skal gjøre en forsiktig snuoperasjon.

– I første rekke skal de stoppe oppkjøpsprogrammet, deretter sette opp rentene etter hvert. Det er da risikofaktoren kommer inn. Vi har hatt noen år med sterk gjeldsvekst og svært gunstige forhold for bedriftene. Det kan i verste fall snu markert den dagen stemningen snur i finansmarkedene, for eksempel utløst av et tydelig signal om det er slutt på den ekstreme pengepolitikken, sier Haugland til E24.

Dermed er et brått omslag i finansmarkedet blant det DNB Markets ser på som en risiko både for 2018 og 2019.

Seniorøkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland.

Foto: Jan Petter Lynau VG

USAs sentralbank har planlagt tre rentehevinger i 2018. Men også der er bedriftsgjelden høy, og det kan få konsekvenser dersom det blir vanskeligere og dyrere å få lån enn hva det er nå, påpeker Haugland.

– Det kan også få betydning for fremvoksende økonomier, som har hatt rikelig med tilgang på kapital. Hvis dette snur markert slik at vi får en reversering av strøm av kapital i disse økonomiene, er det dårlig for en del av verdensøkonomien som er veldig viktig, sier hun.

Det som foreløpig har holdt rentene nede er den generelt moderate lønnsveksten.

– Så lenge dette holder også i 2018 vil det ikke være grunn til å sette i gang snuoperasjoner hverken i eurosonen, eller USA, hvor vi tror det kommer to rentehevinger. Men dersom lønnsveksten virkelig tar seg opp, kan det komme flere. Derfor er lønnsveksten er joker, sier Haugland.

Spent på inflasjonsutviklingen

Gonsholt Hov i Handelsbanken er inne på samme spor når han peker på inflasjonsutviklingen som et spenningsmoment for det nye året.

Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– 2017 har vært et sterkt år for realøkonomisk vekst, og spesielt eurosonen har imponert mye. Men vi har fremdeles overraskende lav inflasjon, og det er et tema som går igjen, sier han.

Han sikter til at både eurosonen og USA har kommet i en sterkere posisjon, samt at ledigheten har strammet seg til. Dermed er det mange som klør seg i hodet over hvorfor prisveksten ikke har fulgt etter.

– Markedet har priset inn at farten i økonomien er god, men det er stor usikkerhet rundt inflasjonsutviklingen. Skulle den trekke oppover vil rentene følge raskt etter, og dette vil være avgjørende fremover. Det er en risiko for at vi kan bli overrasket, sier han.

Han påpeker at selv om Fed har lagt til grunn tre rentehevinger i sine beregninger for 2018, har markedet kun priset inn to.

Med forbehold om disse risikofaktorene er det likevel enighet blant økonomene om at 2018 vil bli et godt år for verdensøkonomien.

– Vi tror på vekst i forbruk og investeringer, gunstige finansieringsvilkår for bedriftene og lave renter. Selv om rentene vil være stigende, vil oppgangen være beskjeden, sier Haugland.

Kina: Konstant bekymring

Særlig siden finanskrisen har Kinas gjeld økt kraftig. Økonomien har vært preget av mye lett og billig tilgang til kreditt, og spesielt statseide selskaper har lånt seg kraftig opp. I tillegg har man i det siste sett en sterk økning husholdningenes gjeld.

Haugland påpeker at de ikke tror Kina kommer til å møte en hard landing i året som kommer, ettersom det relativt autoritære styret i landet kan gjøre mange grep for å hindre en ordentlig krise. Men det er likevel en konstant bekymring.

– Vi tror det skal gå bra, men vi vet ikke. Når andre land har hatt så høy gjeld tidligere har det aldri endt bra, men derimot med en korreksjon og en økonomisk nedtur, sier hun.

Les også

Grafene som kan forklare årets børsfest

Om boblen skulle sprekke vil det være negativt for alle som en. Men Kina erkjenner selv at situasjonen er sårbar, og er i gang med strategier.

– Mange tror at veksten i Kina vil bli svakere i 2018, nettopp fordi dette er kostnaden av å redusere gjelden, sier Haugland.

Gonsholt Hov mener Kina kjører gass- og bremspolitikk samtidig.

– De setter inn tiltak når det begynner å bremse, men prøver likevel å holde igjen kredittveksten. Veksten har holdt seg overraskende stabil gjennom 2017 på grunn av midlertidige tiltak, men nå må de konsentrere seg mer om gjeldsoppbyggingen. Det vil bidra til at veksten blir noe svakere neste år, sier han.

– Henger som en mørk sky over utsiktene

Det er ikke til å komme unna at vi alltid vil ha noen geopolitisk eller politiske risikoer i sidesynet når utsiktene vurderes.

På denne tiden i fjor var det blant annet frykt for handelskrig med Donald Trump i spissen og oppsplitting av EU som hang over oss.

– Vi har ikke lagt disse faktorene helt bak oss, men de er nok utsatt en stund, sier Haugland.

– Trump har ikke fulgt opp den harde retorikken har førte i valgkampen, så vi er mindre redde for handelskrig nå.

Les også

Knallår for obligasjonslån: – 2017 blir et rekordår

Året har også bydd på flere valg i Europa hvor man har fryktet at radikale alternative kunne komme i maktposisjoner. For eksempel var presidentkandidat i Frankrike, Marine Le Pen, en sterk forkjemper for å melde Frankrike ut av EU og dermed skape enorm uro og usikkerhet i markedene.

Neste år skal det være valg i Italia i begynnelsen av mars.

– Dette er det siste store, viktige landet som skal ha valg nå. Det er betydelige bevegelser der som ønsker mer proteksjonisme og avstand fra EU. Men italiensk politikk har lenge vært lite handlekraftige, og det tviles på at disse partiene har noe særlig gjennomføringskraft dersom de kommer til makten, sier Haugland.

I år er det geopolitiske risikoer som bekymrer mest, og da spesielt stemningen mellom USA og Nord-Korea og situasjonen i Midtøsten.

– Det henger som en mørk sky over økonomiske utsikter generelt. En direkte konfrontasjon mellom stormaktene kan føre til usikkerhet og rentenedgang, påpeker Haugland.

For bedriftsfinansieringsmarkedene kan det derimot muligens føre til økte renter dersom investorene begynner å søke ut av de mer risikofylte plasseringene det har vært stor appetitt for i det siste, og heller inn i trygge havner, forklarer sjeføkonomen.

Må leve med det

Gonsholt Hov mener markedene i liten grad har tatt notis av nyheter knyttet til politisk og geopolitisk uro i år.

– Dette har vi levd med en stund, og vi må leve videre med det nå. Når det har vært rakettoppskytninger i Nord-Korea og lignende ting har det vært litt umiddelbar uro på børsen, men så har det blåst over. Det er følelsen man sitter igjen med fra 2017, og sånn vil det sikkert være neste år også, sier han, og påpeker at det er utvikling i harde tall og realøkonomien som har dominert markedsutviklingen i det siste.

Les også

Trump sier Kina er «tatt på fersken» med oljefrakt til Nord-Korea

Les også

Konflikten i Catalonia vil ulme lenge

Les også

Venter intenst år for EU i 2018