Ordførerne fornøyde med DNB-forlik: – I dag skinner solen i Vik
De fleste ordførerne i Terra-kommunene er godt fornøyd med DNB-forliket.
– Det er nesten litt symbolsk. Det har regnet og vært skikkelig dårlig vær i lang tid nå. Men i dag skinner solen i Vik kommune, sier Marta Finden Halset til E24.
Fredag kom nyheten om at DNB har inngått et forlik med kommunene Vik, Bremanger, Kvinesdal, Hattfjelldal, Hemnes, Narvik og Rana, i den såkalte Terra-saken.
Forliket innebærer at kommunene betaler 650 millioner kroner til storbanken. Det opprinnelige kravet fra DNB var på 1,3 milliarder kroner, inkludert renter.
Forliket innebærer at DNB tar et regnskapsmessig tap på 159 millioner kroner etter Terra-saken.
– For Vik kommune innebærer forliket at vi får dekket seg akkumulerte underskuddet som var på 36 millioner ved siste årsskifte, og at vi får et disposisjonsfond på 20 millioner.
Terras forsikringsselskap anker erstatningsdom
Bordet er ryddet
Hun opplyser at kommunen har pengene som skal til får å betale DNB er på bok, og at de med denne saken er ferdig med Terra-gjelden. Nå er spørsmålet hva dagens nyhet gjør med kommunens budsjett.
– Nå er det valg før det skal behandles, og jeg har sagt at jeg ikke står på valg. I de to valgperiodene jeg har sittet så har Terra-gjelden påvirket all politikk. Men nå er bordet ryddet, sier hun.
Hun sier kommunen har vært gjennom en vanskelig tid, hvor alt har gått på sparebluss og det er bygget opp et stort vedlikeholdsetterslep.
– Innbyggerne har funnet seg i dette her, men de har betalt sin pris. All politikk har gått på innsparing og effektivisering. Det er ikke bare negativt, men Terra-saken har vært tung, sier hun før hun tillater seg å komme med en liten formaning til den som overtar ordførerkrakken etter henne.
– Man kan ikke slippe tøylene løs, sier hun.
Forliket fordrer godkjennelse i samtlige syv kommunestyrer.
50 millioner er en dråpe i havet for Terra-kommunene
«Får» 110 millioner kroner
– Jeg er veldig godt fornøyd med forliket. Denne saken har ridd kommunene som en mare i åtte år, sier ordfører Kai Henriksen (H) i Rana kommune.
- Nå kan vi sette punktum, og legge denne saken bak oss.
For Rana kommunes del betyr forliket at regningen til DNB slankes fra 292 millioner kroner til 182 millioner kroner.
– Vi avskrev tapet i 2009, og kan nå bokføre et «overskudd» på 110 millioner kroner i 2015.
Terra-kommune får erstatning
Rana kommune har fortsatt gående en sak mot Ace, forsikringsselskapet til Terra, samt at de har et krav i boet.
Går disse sakene i Ranas favør, kan Henriksen & co. bokføre mellom 60 og 80 millioner kroner inn.
(Saken fortsetter under bildet.)
– Det er en meget bra dag, som vi har ventet lenge på. En eventuell rettssak kunne tatt opp til fem år, og bare saksomkostningene kunne passert 50 millioner kroner. Jeg er glad for at vi fant en løsning sammen med DNB. De har strukket seg langt, og bidratt til det gledelige forliket, sier Rana-ordføreren.
Terra tapte ankesaken mot Citigroup
– En bra fredag
Noen knepp lenger sør i Hattfjelldal kommune er ikke ordfører Asgeir Almås (Ap) mindre fornøyd enn kollegaen i Rana.
For Nordlands-kommunen betyr forliket at DNB-regningen krympes med vel 44 millioner kroner, til 70 millioner kroner.
Det opprinnelige tapet ble ført i 2007, med ti år på å dekke det inn.
Den avtalen er det nå to år igjen av, og hvis avtalene blir godkjent, er kommunen i stand til å gjøre opp med en gang, sier ordføreren.
– Vi slipper å budsjettere med inndekning av underskudd fremover. For det andre er det allerede budsjettert med så mye renter at vi kan inntektsføre noe av det. Det betyr mer penger til rådighet i 2016.
– Det er en veldig bra fredag, sier Almås.
Forlik med bismak
Narvik kommune lånte mesteparten hos den irske Depfa Bank, og hadde kun en mindre gjeldspost hos DNB.
Forliket innebærer at kommunen får 22 millioner kroner mindre å betale. Ordfører Tore Nysæter (H) sier det er en bra dag, men med litt bismak.
– Man skal jo ikke juble over å må betale inn noen og tredve millioner kroner. Vi vil anbefale at kommunestyret godtar avtalen, sier han til E24.
Rådmann Amund Eriksen i Hemnes kommune opplyser i en tekstmelding til E24 forliket har en regnskapsmessig effekt på vel 40 millioner kroner.
Endelig penger på bok
Bremanger-ordfører Karl Vidar Førde (Sp) sier de har redusert driften med vel 30 millioner kroner årlig, som følge av Terra-saken. Nå kan det dra seg mot slutten for innsparingene.
– Vi har fått en differanse på 100 millioner kroner som vi bruker til å redusere det akkumulerte underskudd på 170 millioner som skal dekkes inn innen 2018. Vi har også en sak som går mot Danske Bank som vi vant i lagmannsretten som, hvis den blir stående, gir oss 110 millioner til. Ankefristen går ut 19. juni.
– På få uker kan kommunens økonomiske situasjon bli snudd helt rundt. Hvis vi vinner mot Danske Bank får vi faktisk penger på fond. Det blir jo en ny opplevelse, sier han, og roser innbyggere og ansatte i kommunen.
- Tapt sak i USA styrker Terra-kommuners sak i Norge
Han mener også at de i kommunene som var ansvarlige for de katastrofale investeringene har en god dag i dag.
– Jeg vil påstå at med et sånt forlik så har de som var involvert fått en oppreisning. Her innrømmer banken at de kanskje burde sett på dette på en annen måte. For dem som sto midt oppe i det var det en forferdelig tid. Forliket viser at har var det flere som hadde et ansvar.