Sentralbanksjefen: – Like bekymret som før

Sentralbanksjefen ønsker drahjelp fra regjeringen til å dempe boligprisveksten, og støtter en innstramming i bankers utlånspraksis.

STØTTER TILTAK: Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av hovedstyret i Norges Bank støtter innstramminger i boligmarkedet. Olsen er fortsatt bekymret for veksten i boligpriser og husholdningsgjeld.
Publisert: Publisert:

Et kraftig sprik mellom boligprisene i øst og vest er blitt en hodepine for Øystein Olsen og Norges Bank.

Nå råder sentralbanksjefen regjeringen til å stramme inn på bankers utlånspraksis, for å dempe en kraftigere vekst i boligpriser og husholdningsgjeld enn ventet.

– Utgangspunktet vårt her er at vi er minst like bekymret som før, sier Olsen til E24.

Sentralbanken holder renten i ro på rekordlave 0,5 prosent.

Gir råd

Nå har Olsen og resten av hovedstyret i Norges Bank gitt råd til finansminister Siv Jensen om å stramme inn bankenes utlånspraksis, i form av et høringsbrev. I brevet støtter banken Finanstilsynets forslag om innstramminger, som vil begrense bankenes mulighet til å gi lån til kunder med mindre enn 15 prosent egenkapital.

Les også

Finanstilsynet ber Siv Jensen bryte boliglån-løfte

I dag kan bankene overstige egenkapitalkravet i opptil ti prosent av utlånene sine. Finanstilsynet foreslo i september å fjerne denne «fartsgrensen,» eller redusere den til fire prosent av utlånene. Tilsynets forslag støttes også av enkelte banker, som BN Bank.

– Fartsgrensen kan reduseres til nedre del av intervallet 5-10 prosent av samlet utlånsvolum, skriver Norges Bank i sitt høringssvar.

Sentralbanken vil likevel ikke gå fullt så langt som Finanstilsynet.

– En for streng fartsgrense kan også øke insentivene til å omgå reguleringen på annen måte, skriver sentralbanken.

–Vil dempe

Med unntak av ett medlem støtter Norges Banks hovedstyre også Finanstilsynets forslag om at lånekunders samlede gjeld ikke skal overstige fem ganger inntekten.

Les også

Økonomi-nestor frykter boligboble – dette mener han myndighetene bør gjøre

– Samlet sett vil de foreslåtte innstrammingene trolig ha en viss dempende effekt på det samlede gjeldsopptaket, skriver sentralbanken.

Sentralbanksjefen sier at boligprisene fortsatt øker i høyt tempo, og enda sterkere enn det bankens hovedstyre la til grunn i forrige rentemøte. I september var boligprisene ti prosent høyere enn ett år tidligere.

– Og så består dette spriket regionalt, på den måten at prisveksten er veldig høy i Oslo og det sentrale østlandsområdet, mer moderat i andre deler av landet, og fortsatt fallende i Stavanger, i alle fall på tolvmånedersbasis, sier Olsen.

Forsiktig råd

Sentralbanksjefen er tydelig på at sentralbanken ønsker innstramming, men sier han ikke vil komme med formaninger.

Les også

Troen på markedet er styrket: Slik spår nordmenn boligprisene

– Vi bruker ikke det uttrykket, men vår oppfordring, våre vurderinger og synspunkter lå tydelig, vil jeg si, i det høringsbrevet, sier han.

Dersom finansministeren følger rådene og gjør ytterligere tiltak for å dempe boligprisveksten, kan det gjøre det enklere for Olsen å holde renten på dagens rekordlave nivå på 0,5 prosent, i håp om å stimulere økonomien samt unngå at kronen styrker seg til ukomfortable nivåer.

Andre aktører frykter at en innstramming kan få negative konsekvenser. Finansforbundet skriver i et høringssvar at strengere krav til egenkapital neppe vil bremse boligprisveksten på sikt, men derimot vil gjøre det vanskelig for dem som ikke har velstående familie eller verdier å låne på fra før.

– Dette kommer til å medvirke til større sosiale forskjeller, skriver forbundet.

Les også

Dette er Norges Banks dilemma

Les også

Fire av ti boligkjøpere flytter ikke inn

Les også

Lysbakken ut mot «feige» politikere – krever boligskatt

Les også

Finanstilsynet ber Siv stramme inn boliglånsreglene

Publisert: