Rentemøter i ESB

– Rentene er egentlig på et sted de ikke burde være

Investorene selger unna statsgjeld. Renten på den amerikanske «tiåringen» stiger mandag til det høyeste nivået på nærmere fire år.

TAKKER AV: Janet Yellen avholder denne uken sitt siste rentemøte som amerikansk sentralbanksjef – én av flere hendelser som kan gi utslag i rentemarkedet.

Foto: Carolyn Kaster AP
  • Anders Park Framstad
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Den amerikanske tiårige statsrenten, regnet som verdens viktigste, har mandag passert 2,7 prosent – et nivå sist sett våren 2014.

I markedene har den amerikanske renteoppgangen fått en del oppmerksomhet. Bakgrunnen er at rentenivået har vært fallende i flere tiår. Skulle trenden snu, vil det markere et stort skifte.

I USA er sentralbanken godt i gang med å heve styringsrenten, og det er ventet flere rentehevinger i år. I markedene er det også gryende forventninger til at også andre sentralbanker etter hvert vil stramme inn i rentepolitikken.

Den amerikanske sentralbanken avholder senere denne uken rentemøte. Rentebeslutningen legges frem onsdag.

Les også

Tror tiden med ultralave renter går mot slutten: Ser 31 rentehevinger

Trekker paralleller

Analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets trekker frem at rentemarkedet er i sluttfasen av en lengre oppgangsperiode, sett fra et investorperspektiv, der rentenivået nådde en bunn i 2016.

– Så rentene er egentlig på et sted de ikke burde være. Det er da flere historier som kan få de lange rentene til å gå, sier han.

Den vanligste forklaringen er knyttet til forholdet mellom inflasjon og renter, men Ringholm trekker også paralleller til 1994. Da steg rentene mye på kort tid, til tross for at inflasjonen lå paddeflatt.

– Man fikk en overfortolkning av industritall og Fed som utløse en veldig stor bevegelse. Det kan skje igjen at man finner nok knagger å henge det på at renten skal opp, som vekst og inflasjon. Eller at markedet mister tilliten til sentralbankene, og tror at de skal gjøre en eller annen feil som utløser en kraftig bevegelse, sier han.

– Har gått mye

Siden høsten i fjor har den amerikanske statsrenten steget fra rundt to prosent.

Også den toårige statsrenten er på vei opp. Ifølge Reuters stiger den til 2,15 prosent mandag, det høyeste siden 2008.

Ringholm beskriver starten på året som kraftig.

– Den amerikanske tiåringen har gått 30 punkter, og det er mye. Det er en kraftig bevegelse innenfor et kort tidsintervall. Og den er allerede i øvre del av det de fleste amerikanske renteanalytikere ved inngangen til året spådde at den skulle være i år, sier han.

Han peker på det som kan komme.

– Når noe er dyrt nok, og renten er dyr som investering, så kan man få kraftige bevegelser. Det så vi for 50 år siden, og det så vi i 1994. Momentet er i hvert fall der at renten kan gå på ting den ikke burde, sier han.

Tysk milepæl

Sist ut med en liten rente-milepæl er for øvrig Tyskland.

Ifølge Financial Times for abonnenter) klatrer den tyske femårige statsrenten over nullstreken for første gang siden slutten av 2015.

De siste to årene har denne tyske statsrenten vært negativ, mye på grunn av Den europeiske sentralbankens ekstraordinære rentepolitikk.

I markedene er det imidlertid gryende forventninger til at ESB og andre sentralbanker etter hvert vil heve rentene igjen i takt med et økonomiene rister av seg tidligere kriseår.

Bloomberg tilskriver oppgangen uttalelser fra den nederlandske sentralbanksjefen Klaas Knot, som i helgen uttalte at han tror at de kvantitative lettelsene i Europa går mot slutten.

Les også

Tror tiden med ultralave renter går mot slutten: Ser 31 rentehevinger

Les også

Draghi holder rentene uendret

Les også

Slik blir verdensøkonomien i det nye året

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøter i ESB
  2. Rente
  3. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)

Flere artikler

  1. Sjeføkonom: – Markedet priser inn et rentekutt fullt og helt

  2. Storbank advarer om renteboble

  3. Virusfrykt gir kraftig rentefall: – Sannsynligheten for global nedtur har økt betydelig

  4. Analysesjef: – Resesjonen kommer

  5. – Vi har et rentenivå som ingen kunne forestille seg