Nordea-topper frykter rentesmell etter lånefest i eiendom
Storbanken Nordeas lånesjefer tror det er vendepunkt på vei i rentemarkedet. For eiendomssektoren, som har hatt en eksplosiv lånevekst i obligasjonsmarkedet, kan det bli smertefullt, frykter de.
VENTER RENTEOPPGANG: Fra venstre: Nordeas storkundesjef, Thorodd Bakken, og Philip Asp, sjef for obligasjonsavdelingen i Nordea.
– Det som kjennetegner markedene nå er at det er mye likviditet der ute. Bankmarkedet er veldig sterkt, kapitalmarkedene er veldig sterke. Det er fortsatt mye likviditet som jager prosjekter, sier Nordeas storkundesjef, Thorodd Bakken, til E24.
Siden Bakken tok over ansvaret for de store bedriftskundene, i tillegg til investeringsbanken til Nordea i Norge, har lånemarkedet for bedriftene vært gjennom et sjeldent godt år.
For etter at oljenedturen traff med full styrke i 2015 har obligasjonsmarkedet kommet tilbake, selv om oljeleverandørenes låneopptak fortsatt er en brøkdel av hva det var på topp.
Les også: Knallår for obligasjonslån
Og i år har bedriftene så langt utstedt obligasjonslån for 39 milliarder kroner, enda litt mer enn de 36 milliardene som var hentet på samme tid i fjor, viser tall fra Nordea.
Andre sektorer har tatt over stafettpinnen, ikke minst eiendom, der låneveksten var rekordhøy i fjor. Sektoren har blitt den som låner mest i markedet for selskapsobligasjoner.
Når de største bølgene fra oljenedturen nå ser ut til å legge seg, er det nettopp eiendom som seiler opp på banktoppens bekymringsliste.
Frykter rentesmell
Sektoren har de siste årene nytt godt av de lave rentene, både fordi det har gitt billig finansiering, men også fordi verdiene har steget.
– Det som er spesielt i eiendom er at en økning i langrenten slår direkte inn på verdiene også. Det er ikke mange bransjer som er så sensitive på verdiene, sier Bakken.
Nye anslag fra DNB Markets: Spår bratt oppgang i verdens viktigste rente
Nå kan rentependelen være i ferd med å svinge den andre veien, tror storkundesjefen. Etter årene med nærmest gratis penger har viktige markedsrenter, som den amerikanske tiårige statsrenten, steget mye.
Les også: Frykter rentesjokk kan utløse finansuro
Nordea-toppen tror det et vendepunkt på vei i rentemarkedet.
– Så er det ikke sikkert vi får rett, og at dette er falsk vending, og så skal du en tur ned igjen. Men vi må tenke tanken. Hva hvis det er vendepunktet, og hvilke bransjer er det som har hatt en enorm glede av et enormt rentefall i 20 til 30 år, og brukt tiden til å låne opp og kjøpe videre, sier Bakken.
– Er næringseiendom sektoren som er mest sårbar for en renteoppgang?
– Det er i hvert fall en sektor som er renteavhengig. Det er en sektor som har nytt godt av at rentene har falt, sier Nordea-toppen.
– Hva er risikoen?
– Faren er at man får en yield-oppgang som følge av renteoppgang, som gjør at verdiene går ned, og som gjør at din belåningsgrad går opp. Og som gjør at du da må stappe inn mer egenkapital for å holde samme belåningsgrad, sier Bakken.
saken fortsetter under
LÅNEVEKST: Illustrasjonen viser hvor mye eiendomslån det er tatt opp i det norske markedet, fordelt på høyrente (high yield) og det mindre risikable segmentet investment grade.
Ifølge Philip Asp, sjef for obligasjonsavdelingen i Nordea, har eiendomssektorens vekst i gjeldsmarkedet vært eksplosiv de siste årene, med en andel som har gått fra noen få prosent til 30 prosent innen markedet for selskapsobligasjoner.
Fra 2011 til 2015 ble obligasjonsgjelden i sektoren mer enn firedoblet, fra 11,2 til 51 milliarder kroner, ifølge Nordeas tall. Og veksten har fortsatt, med et rekordår i 2017. Nå har obligasjonsgjelden vokst til 103 milliarder kroner.
Alt fra store børsnoterte selskaper i næringseiendom til mindre spesialprosjekter som eier et enkelt bygg står for veksten, ifølge Bakken.
– Kan gå mye raskere enn forventet
Den amerikanske sentralbanken har allerede hevet sin styringsrente, og startet reverseringen av de store verdipapirkjøpene. Det er også ventet at motparten i Europa vil avslutte sine krisetiltak etter hvert.
SSB ser tre grunner til raskere renteløft
– Vi har sett endringene i USA som har gått relativt raskt. Nå er gapet i amerikanske renter mot europeiske renter, inkludert Norden, ganske betydelig, sier Asp.
– Nøyaktig hvordan dette utspiller seg er vanskelig å si, men det er noe man bør være oppmerksom på fordi vi har over lang tid vent oss til unormalt lave renter, negative renter noen steder, og en vanvittig stimulus, sier Bakken.
I markedet har den tiårige amerikanske statsrenten passert tre prosent, etter at den så sent som i fjor høst var rett over to prosent.
– Mentalt forbereder vi oss på at vi går fra en situasjon der rentene har vært ekstremt lave, og det ikke finnes inflasjon, til at inflasjonen kommer tilbake, og du må ha et rentenivå som faktisk skal bekjempe inflasjon. Da snakker vi mye høyere rente, sier storkundesjefen.
– Jeg tror man skal være forberedt på at dette kan gå mye raskere enn forventet, sier Asp.