Turbulens for kronen: – Blir dratt med i dragsuget

Den norske kronen har svekket seg mye i år, og svekket seg videre etter mandagens børsuro. – Kronen ble, som vanlig når det blåser på verdens børser, dratt med i dragsuget, skriver DNB-sjeføkonom Kjersti Haugland i en kommentar.

KRONEFALL: Det urolige markedet påvirker også den norske valutaen.
Publisert:

Mandag skrev E24 at rentefrykt senket aksjemarkedene og smittet over på kronekursen, slik at dollar og euro koster mer for nordmenn. Det gjør at ferier i utlandet og kjøp av utenlandske varer dyrere.

Tirsdag fortsetter turbulensen i kronen. Rundt klokken 11 var én euro verdt 10,16 kroner, fra 10,01 kroner ved nyttår. På det verste mandag var euroen helt oppe i 10,22 kroner.

En dollar er verdt rundt 9,00 kroner tirsdag, fra 8,80 kroner ved nyttår. På det verste mandag var kronen oppe i 9,03 kroner.

– Dratt med i dragsuget

Det er blant annet de urolige børsene som har bidratt til å svekke kronen i de siste, ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

– Kronen ble, som vanlig når det blåser på verdens børser, dratt med i dragsuget, skriver Haugland i en kommentar tirsdag morgen.

– At prisen på et fat nordsjøolje falt knappe 2 prosent til 86,8 dollar fatet var også negativt for kroneappetitten. EUR/NOK steg helt opp til 10,23 sent i går ettermiddag. Den har imidlertid hentet seg litt inn og noteres i skrivende stund til 10,18, 11 øre høyere enn i går morges, skriver hun.

Trekker i ulike retninger

Mandag pekte DNBs valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde på at oljeprisen og urolige markeder trekker kronen i forskjellige retninger.

– Kronen er fortsatt støttet av høye og stigende oljepriser, men volatilitet (uro, journ.anm.) i globale aksjemarkeder forårsaker også volatilitet i kronen, skrev Gjerde i en analyse mandag.

Oljeprisen har steget til det høyeste siden 2014 og det høyeste noensinne målt i kroner, og det har gitt støtte til kronen. Men aksjemarkedene er urolige for rentehevinger, og det rammer en liten valuta som kronen.

Ifølge DNB-analytikeren svekker fallende børser kronen mer enn stigende aksjer styrker den.

– Utsiktene til fortsatt volatile aksjemarkeder dette året demper derfor utsiktene for kronen, skrev Gjerde mandag.

Les også

Kronen faller til årets svakeste nivå: – Urolige børser demper kroneutsiktene

Publisert: