ABDISERT? Høyre og FrP har med et skuldertrekk latt være å samle Stortinget for å ta grep, skriver kronikkforfatteren. Her statsminister Erna Solberg (H) i stortingssalen ved en tidligere anledning.

Terje Bendiksby

Høyre har gitt opp å styre landet

Er det noe den siste våren har vist oss er det at når arbeidsplasser i privats sektor står på spill, har Høyre har abdisert.

 • Cecilie Myrseth (Ap)
  Cecilie Myrseth (Ap)
  Stortingsrepresentant og medlem av næringskomiteen.
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Gjennom behandling av oljeskatten, krisepakker og i spørsmål om permitteringsreglement er det Arbeiderpartiet og opposisjonen som har tatt ansvar for å redde arbeidsplassene til vanlige folk.

Denne kronikken er et svar på dette innlegget fra Mudassar Kapur (H): - Ap har gelmt at man må skape før man kan dele

De siste dagene har vi hørt historier om store bedrifter som må si opp ansatte fordi regjeringen viser manglende fleksibilitet. Scandic skal si opp 1.000 ansatte. Petter Stordalen har varslet at hans bedrift står overfor masseoppsigelser hvis ikke det blir gjort politiske endringer.

Svaret fra Høyre og FrP har vært et skuldertrekk, og et klart nei til å samle Stortinget for å ta grep. Nå har de har tross alt fortjent ferie.

I mai var det tydelig at den doble økonomiske krisen olje- og servicenæringen opplevde, med både sviktende etterspørsel, internasjonal prisdumping og en pandemi, kunne være dødsstøtet for mange store arbeidsplasser i Norge. Høyre og regjeringen kom til Stortinget med et forslag som ikke ville bidra til å redde disse arbeidsplassene, og det var opposisjonen som måtte rydde opp. Konsekvensene av oljepakken ble effektuert med en gang, og nye prosjekt hos Aker Verdal ble annonsert dagen etter. Dette prosjektet alene kan bidra til 5.000 arbeidsplasser.

Dette er bare noen få av flere eksempler fra den siste tiden på hvordan Høyre og regjeringen har vist manglende vilje til å satse på privat sektor. Det som er mer bekymringsfullt er hvordan regjeringen ikke har satset bevisst på å øke privat sektors andel av verdiskapningen i tiden før krisen vi har opplevd det siste halvåret.

NHO-sjefen om coronakrisen: – Jeg er mer optimistisk enn jeg var i slutten av mars

Under denne regjeringen har offentlig sektors andel av BNP i Fastlands-Norge økt til nærmere 60 prosent. Dersom en balanse mellom offentlige og private arbeidsplasser fortsatt er et mål, noe Høyre har vært rimelig tydelige på tidligere, er vel dette et heller stusslig resultat.

For Arbeiderpartiet er det helt tydelig at det er et behov for samspill mellom offentlig og privat sektor for å skape de beste løsningene for fremtiden. De neste årene er vi særlig avhengig av dette samspillet for å klare omstillingen til fornybarsamfunnet.

Les også: - Det er jo helt bakvendt

I Stortinget har Arbeiderpartiet gang på gang foreslått prosjekter som kan bidra til å skape flere arbeidsplasser. Høyre har stemt mot.

Utfordringene vi stod ovenfor før korona er ikke borte, de er snarere forsterket. Vi blir flere eldre. Vi trenger flere nye næringer som skal kompensere for avtagende oljeinntekter. Og vi må forvalte offentlig sektor smartere, slik at vi kan tilby nødvendige velferdstjenester den dagen vi ikke lenger kan lene oss på oljeinntekter.

Da trenger vi en regjering som er villig til å satse på fremtidens næringer – ikke en regjering som har gitt opp.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Arbeiderpartiet har glemt at vi må skape før vi kan dele

 2. NRK: Grønn krisepakke på 3,6 milliarder kroner

 3. Sanner er godt i gang, Stortinget må ta det i mål

 4. Betalt innhold

  Solberg vil ikke verne Bergen Engines. Ap åpner for delvis statlig eierskap.

 5. Regjeringen ser et årlig inndekningsbehov på 5 mrd. mot 2060