SV nekter å røre formuesskatten

Regjeringspartner SV er entydig negativ til å røre formuesskatten. - Skal vi rive ned dette nå som det endelig har begynt å virke? spør Inga Marte Thorkildsen.

FAN AV FORMUESSKATTEN: - Små forskjeller er noe av det mest verdifulle ved Norge, vi akter ikke å endre kurs - tvert imot, sier Inga Marte Thorkildsen, Finanspolitisk talsperson i SV.
Publisert:

Debatten om formuesskatten er gammel, men nå mener stadig flere maktfaktorer i og rundt regjeringen at tiden er moden for å fjerne eller i det minste evaluere den:

** LO-leder Roar Flåthen sa til VG i slutten av februar at han «er åpen for å ta en utredning på om formuesskatten på arbeidende kapital kan fjernes».

Overfor Dagens Næringsliv gjentok han i dag budskapet og sier at «vi må tørre å se på om [formuesskatten] har uheldige konsekvenser».

** Næringsminister Trond Giske har tidligere tatt til orde for å erstatte formuesskatten med skatt på eiendom.

** Sentrale personer i Senterpartiet, som finanspolitisk talsperson Per Olaf Lundteigen, har lenge vært for å fjerne skatten på arbeidende kapital.

- Tvert i mot

Sosialistisk Venstreparti er derimot fremdeles innbitte tilhengere av formuesskatten slik den er i dag.

Likevel vil verken Audun Lysbakken, som av mange regnes som favoritt til å ta over for Kristin Halvorsen når hun trekker seg som partileder neste år, eller SVs finanspolitiske talsperson Inga Marte Torkildsen gå med på at det er splid i regjeringen i dette spørsmålet.

- INGEN GRUNN TIL Å ENDRE: Nestleder i SV, Audun Lysbakken ser ingen grunn til å endre eller redusere formuesskatten.

- Det står ikke noe i regjeringserklæringen eller andre avtaler vi har inngått som tyder på at vi er uenige, sier Lysbakken.

Thorkildsen vil ikke svare på om SV kan fortsette i regjering dersom Arbeiderpartiet skulle gå inn for å redusere formuesskatten.

- Vi som sitter i regjering er helt enige, så dette er en teoretisk problemstilling, sier hun til E24.

Ifølge henne vil fjerning av formuesskatten føre til større klasseskiller.

- Mange av landets milliardærer vil bli nullskatteytere. Skattesystemet vil ikke lenger være progressivt, som var den viktigste politiske endringen av skattesystemet som vi har foretatt, sier hun.

- Vi har allerede gjort noen justeringer i formuesskatten, og skattesystemet som sådan er noe av det vi kan være aller stoltest av. Det er ingen grunn til på endre på dette, istemmer Lysbakken.

Ifølge Thorkildsen har de rikeste «endelig begynt å betale skatt etter inntekt».

- Vi har endelig klart å snu en over 20 år lang trend med økende klasseskiller, og grunnen er kombinasjonen av utbytteskatt og formuesskatt. Skal vi rive ned dette nå som det endelig har begynt å virke? Små forskjeller er noe av det mest verdifulle ved Norge, vi akter ikke å endre kurs - tvert imot, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENIGE ELLER UENIGE? Det kommer ulike signaler fra regjeringspartiene i spørsmålet om formuesskatten. Her er statsminister Jens Stoltenberg sammen med de andre rødgrønne partilederne, Senterpartiets Signe Navarsete og Sosialistisk Venstrepartis Kristin Halvorsen, under åpningen av det 156. Stortinget mandag.

Stoltenberg mot fjerning

Da statsminister Jens Stoltenberg i dag ble utfordret på spørsmålet om formuesskatten under trontaledebatten i Stortinget i dag, svarte han da også at det ikke er aktuelt å fjerne den, men la til at det kan komme endringer og justeringer.

- Vi går ikke inn for å fjerne en skatt som bidrar med 14 milliarder kroner, og det oppfatter jeg ikke at LO-lederen ønsker heller. LO-lederen ønsker en gjennomgang. Vi har allerede justert formuesskatten, og jeg utelukker ikke at nye justeringer også kan komme i fremtiden, sa Stoltenberg, ifølge NTB.

LASTEBILEIER: - Flåthen har skjønt problemet, til forskjell fra politikerne

Publisert:
Gå til e24.no