Dette er Høyres skatteløsning

Høyre tar ikke knekken på formuesskatten helt ennå, men de fleste skal slippe.

- 99 PROSENT SKAL SLIPPE: Her presenterer Høyre-leder Erna Solberg og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner partiets forslag for å trappe ned formueskatten.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Høyre går nå til valg på å trappe ned formuesskatten ved å heve bunnfradraget fra 870.000 kroner i dag til mellom 20 og 25 millioner kroner.

Satsen skal også ned fra 1,1 til 0,5 prosent.

Ifølge Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiske talsmann, betyr forslaget et skattekutt på 12 milliarder kroner.

Dermed sitter staten igjen med rundt 3-4 milliarder av de rundt 16 som skatten generer i dag.

Flere av detaljene er likevel usikre, og partiet ønsker nå et ekspertutvalg som skal se på hvordan skatten kan fjernes helt på sikt, uten at noen sitter igjen med nullskatteytere (personer som slipper personskatt).

Jan Tore Sanner mener formueskatten blant annet må til livs for å styrke norsk eierskap, ettersom utenlandske eiere slipper skatten.

- Småsparere skal slippe

På en pressekonferanse i Høyres hus tirsdag viser partileder Erna Solberg til at det ble lovet at formuesskatten skulle bort da utbytteskatten ble innført på midten av 2000-tallet.

Nå følger hun opp.

I tillegg til høyere bunnfradrag og lavere sats ønsker Høyre at eiendomsinvestorer skal skattes hardere. Ved å verdsette næringseiendom hardere vil partiet rette opp mye av skjevheten i dagens formuesskatt.

Høyres Jan Tore Sanner sier til E24 at dette ikke vil gjelde privatboliger som folk investerer i til for eksempel utleie. Det vil altså kun gjelde ren næringseiendom.

- Det vil bare drive opp leieprisene vanlige folk må betale, sier Sanner.

Verdsettelsen av eiendom i dagens skattesystem gjør at de som investerer i eiendom slipper langt billigere unna enn de som investerer i bedrifter eller aksjer gjennom formuesskatten.

I Høyres forslag skal verdsettelsen av næringseiendom gradvis justeres opp mot nivået på andre investeringer.

- 99 prosent slipper

Høyre påstår i sitt forslag at 99 prosent av de som i dag betaler formuesskatt skal slippe skatten med deres løsning.

- Høyre ønsker et rettferdig skattesystem som belønner arbeid og investeringer i norske arbeidsplasser der alle med skatteevne betaler skatt, sier Erna Solberg.

Løsningen Høyre nå presenterer er svært lik Fremskrittspartiets løsning. Frp har i sitt alternative statsbudsjett for 2013 også gått inn for å heve bunnfradraget.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner stod sammen med partilederen på podiet i Høyres hus tirsdag.

Han sier at partiet ønsker å sette ned et ekspertutvalg som skal se på hvordan man kan fjerne formuesskatten helt på sikt, og samtidig unngå at de aller rikeste slipper unna mesteparten personskatten (nullskatteytere).

- Bred støtte

Jan Tore Sanner mener en reduksjon i formuesskatten har bred støtte fra Bondelaget til NHO. Han peker også på at både LO-leder Roar Flåthen og næringsminister Trond Giske har sagt at formuesskatten har problematiske sider.

- Samtidig er vi opptatt av at de aller rikeste fortsatt skal betale personskatt, sier Sanner.

Sanner innrømmer at de så på forslaget om å øke beskatningen på bolig, som blant annet Trond Giske har snakket om. Den ideen begeistret derimot ikke det eiendomsskatteskeptikerne i Høyre

- Det er en endring vi mener rammer usosialt, sier han.

Partiet avviser KrF og Senterpartiets løsning om å fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital.

- En byråkratisk omvei hvis man på sikt vil fjerne hele formuesskatten, sier Erna Solberg.

Dermed er Høyre på linje med Finansdepartementet som også mener det vil bli svært vanskelig å skille hva som er og ikke er arbeidende kapital.

Statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet har tidligere uttalt til E24 at en krone på en bankkonto også i prinsippet er arbeidende, ettersom banken bruker denne til utlån og investeringer.

Les også

Denne skattenøtten må høyresiden knekkeErnas skattekritikk basert på utdaterte eksempel- Jeg kommer aldri til å fjerne formuesskattenUten formuesskatt får Røkke 99,5 prosent i skattelette

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Fordelingseffekten erhelt forferdelig

  2. Denne skattenøttenmå høyresiden knekke

  3. Erna Solberg snur om nullskatteytere

  4. 32 milliardærer får minst 461 millioner i skattelette av Erna

  5. 646.000 kunne sluppet toppskatt med Høyres formuesskattekutt