Slik endte Russland opp på randen av økonomisk krise

2014 blir et dystert år for Russlands økonomi. Klikk på bildene over for å se hva som er bakgrunnen for at landets valuta har stupt og økonomien er på randen til krise.

Publisert:

Den russiske rubelen er i trøbbel etter å ha falt i verdi i flere måneder.

Tirsdag var den verste dagen hittil, med et fall på 20 prosent mot dollaren. Samtidig skrur Vesten til sanksjonene mot Russland ytterligere.

Rubelen har omtrent halvert sin verdi mot den amerikanske valutaen.

På grunn av rubelfallet så den russiske sentralbanken seg nødt til å heve renten kraftig med 6,5 prosentpoeng, til 17 prosent.

Analytikerne i Danske Bank skrev i en oppdatering fredag at de nedjusterer Russlands brutto nasjonalprodukt (BNP) i 2015 fra en negativ vekst på 1,8 prosent til en negativ vekst på hele 7,9 prosent.

Det svakeste kvartalet er ventet å bli andre kvartal, der det ventes en negativ BNP-vekst på 11,3 prosent år over år.

I bildekarusellen kan du se fem viktige årsaker til hvorfor Russland havnet i rubel-krise.

Følg utviklingen i oljeprisen og valutamarkedet i E24s Aksjelive

– Begynner å merkes

E24 snakket lørdag med Erling Mevik (24).

Han har tilbrakt de siste månedene som utvekslingsstudent ved Moskvas statlige institutt for internasjonal politikk (MGIMO), som en del av et utvekslingsprogram på masterstudiet i Energy Management ved Handelshøyskolen i Bodø.

Siden han ankom Moskva i august til torsdag har oljeprisen falt fra 105,5 dollar fatet til 60 dollar fatet – en nedgang på 42 prosent.

– I går var planen å kjøpe en iPhone 6, i håp om å gjøre et kupp. Men de hadde da justert opp prisen for andre gang på kort tid, fra 39.990 til 49.990 rubler, sa han til E24.

Det tilsvarer sånn cirka samme pris som i Norge.

Apple meldte tirsdag kveld at de stenger ned sin nettbutikk i Russland for å regne ut nye priser på deres produkter.

IT-produkter er ikke det eneste som er blitt dyrere.

– Prisen på importert ost er blitt endret opptil flere ganger i uken, sa Mevik.

Redusert import

Ølen Betong AS er et norsk selskap med avdeling og fabrikk i Murmansk. De leverer betongdeler til det russiske naturgass-prosjektet Yamal LNG.

Direktør Atle Berge fortalte til E24 torsdag at han ikke har panikk som følge av svekkelsen av den russiske økonomien.

Men han har merket en sideeffekt av rubelfallet:

SNAKKET PÅ TV: Russlands president Vladimir Putin talte til folket i en direktesendt pressekonferanse torsdag.

– Importen hit er redusert til en tredjedel av det var. Derfor prøver tollerne, som har mistet 60–70 prosent av inntekten sin, å melke enhver import. De finner alle mulige måter å gi avgifter på. For eksempel lar de varene stå lengre på tollager slik at leien øker. Det som før tok én dag å fortolle over grensen tar nå en uke, sa Berge til E24 torsdag.

Pressekonferanse

Torsdagens pressekonferanse med Russland-president Vladimir Putin, som i forkant ble beskrevet som en av hans viktigste opptredener noensinne, sa han at han ikke utelukker negativ vekst i landet til 2017.

Russlands president venter at den rekordsvake rubelen vil styrkes fremover. De siste dagene er rubelen styrket mot dollar, noe Putin venter vil fortsette.

Han understreket videre at en gjeninnhenting av den russiske økonomien er «uunngåelig».

Skal man bruke markedet som en pekepinn på hvordan Putins opptreden gikk, er saken klar: Den russiske MICEX-indeksen steg 5,5 prosent i løpet av pressekonferansen.

Les også:

Russland: Nye sanksjoner vil forverre Ukraina-krisen– Russerne begynner virkelig å merke detDette er Putins «worst case scenario»Russland-uro har kostet oligarkene over 460 milliarder kronerRussere selger rubel og kjøper bit(coin)

Publisert: