Der Spiegel: Merkel er klar for «Grexit»

Tysklands statsminister Angela Merkel er rede til å la Hellas forlate eurosonen dersom landet får en regjering som forkaster den nåværende strenge innstrammingspolitikken.

IKKE SÅ FARLIG: Tysklands statsminister Angela Merkel tror ikke lenger at det vil være så farlig dersom Hellas forlater eurosonen, ifølge Der Spiegel.
Publisert:

Det skriver det tyske magasinet Der Spiegel, som henviser til kilder nær den tyske regjeringen.

«Den tyske regjeringen mener at en gresk utgang fra eurosonen vil være nesten uunngåelig dersom opposisjonsleder Alexis Tsipras blir regjeringssjef etter valget og forlater budsjettpolitikken og lar være å tilbakebetale landets gjeld», skriver Der Spiegel.

Les også

Turistene svikter et Hellas i politisk krise

Hellas holder nyvalg 25. januar, og ifølge meningsmålingene leder venstrealliansen Syriza klart foran de andre partiene. Partileder Alexis Tsipras har sagt at den harde innstrammingspolitikken «snart er historie» dersom partiet vinner.

Hellas har i flere år måttet kutte brutalt hardt i budsjettene for å få utbetalt kriselån fra EU og IMF.

Både Merkel og finansminister Wolfgang Schäuble anser nå muligheten for en eventuell gresk uttredelse fra eurosonen som mindre dramatisk enn tidligere. De føler begge nå at et slikt resultat være til å holde ut, skriver magasinet videre.

Brannvegg

Også norske sjeføkonomer E24 har snakket med, mener at en gresk exit fra eurosonen nå vil være mye mindre dramatisk enn da eurokrisen var på sitt verste noen år tilbake.

– Jeg er ikke så bekymret nå som jeg ville vært for to, tre år siden. Først og fremst er det fordi Den europeiske sentralbanken (ESB) har fått på plass en brannvegg, som gjør det mulig å intervenere og støttekjøpe andre lands statsgjeld ved behov. Blir det en ny krise i Hellas, tror jeg de andre landene kan være tilbøyelig til å la Hellas gå ut av eurosamarbeidet, sa sjeføkonom Øystein Dørum til E24 tidligere denne uken.

Brannveggen Dørum sikter til er «European Stability Mechanism» (ESM), tidligere «European Financial Stability Mechanism» (EFSM). Denne mekanismen skal fungere som en brannvegg, og sørge for at en «brann» i et land ikke sprer seg til andre land.

Gresk tragedie

Det er et presidentvalg som førte til den nye krisen Hellas nå befinner seg i.

Statsminister Antonis Samaras bestemte seg i desember for å fremme Stavros Dimas som sin kandidat for presidentembetet. Det var ifølge politiske observatører et dristig valg fordi Dimas er medlem av Samaras eget parti Nytt Demokrati, noe som svekket muligheten til å få bred oppslutning om kandidaten.

Samaras satset alt på et kort, og håpet at nasjonalforsamlingen ville støtte opp om presidentkandidaten. Der tok han grundig feil.

Etter tre avstemminger ble det ingen enighet om presidenten, og dermed måtte Samaras utlyse til nyvalg. Valget holdes 25. januar, og venstrepartiet Syriza er stor favoritt til å øke sin oppslutning og kanskje bli største parti.

Les også:

Nasjonalforsamlingen i Hellas oppløstFra eurofest til bakrusHer kan man betale restskatten sin i 100 avdragNyvalg kan bli dramatisk for Hellas

Publisert: