EU-topp lover snarlig løsning i Hellas

Børsrallyet får ny giv etter uttalelser fra Jean-Claude Juncker.

LOVER: Lederen for en gruppe finansministere i Eurosonen og statsminister i Luxembourg, Jean-Claude Juncker, lover løsning på gjeldsproblemet i Hellas. Her er han sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel.
Publisert:

Etter at presset på greske myndigheter har økt betraktelig de siste dagene, ser en løsning på de statsfinansielle problemene nå ut til å rykke nærmere.

Tirsdag har vært preget av en artikkel i Wall Street Journal, der anonyme kilder hevder at Tyskland vil fire på betingelsene for å gi Hellas et nytt kriselån. Dette har lokket risikoviljen tilbake blant investorene, og utløst et børsrally verden over.

Nå bekrefter Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, som leder en gruppe av finansministere i Eurosonen, at en endelig løsning på Hellas' gjeldskrise trolig vil være klar innen utgangen av juni.

- Vi vil forsøke å løse det greske problemet før utgangen av juni, sa Junker til journalister sent mandag kveld, ifølge blant annet Bloomberg og Financial Times.

Akkurat nå granskes Hellas-situasjonen av EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og den europeiske sentralbanken.

Partene skal først og fremst se på i hvilken grad Hellas lever opp til kravene som ble satt i forbindelse med kriselånet på 110 milliarder euro, som ble gitt av EU og IMF i mai i fjor.

Utfallet av undersøkelsene «vil delvis bestemme» avgjørelsen om hva som skal skje videre, sa Juncker.

- En total restrukturering av den greske gjelden er ikke en mulighet, og ingen vurderer dette, understreket Juncker videre.

E24 Børs - Sjekk oppturen på Børsen

Firer på kravene

I Wall Street Journal-artikkelen som tirsdag får stor oppmerksomhet hevdes det at Tyskland er klare til å droppe krav om at deler av statsgjelden til Hellas må restruktureres, før de vil gi landet ytterligere lån.

Avisen siterer anonyme kilder som skal være «godt kjent med saken».

Det bidrar til å roe nervene hos investorer som frykter at Hellas kan være på vei mot en statlig konkurs.

- Problemene i eurosonen ser ut til å dempes nå. Eller sagt på en annen måte: Det ser ut som om markedet har sluttet å se på dem som en viktig faktor, sier valutaanalytiker Teppei Ino i Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Nyheten sendte euroen til sitt høyeste nivå mot dollaren på tre uker, mens svetisiske franc falt tilbake etter lang tids styrke. Begge er et tegn på at valutamarkedet tolker signalene positivt.

I tillegg til å styrke euroen, sørget nyhetene for å sende børsene i Europa opp, mens amerikanske aksjer er ventet å stige fra start.

Krevde private bidrag

De siste ukene har Tyskland insistert på at om de skal bidra til en ny redningspakke for Hellas, så må også de private långiverne som har lånt landet penger bære en del av byrden gjennom en restrukturering av gjelden.

Den europeiske sentralbanken, ECB, har imidlertid argumentert hardnakket mot en slik restrukturering.

Det har lenge vært klart at Hellas vil trenge nye kriselån for å komme seg gjennom de neste årene, og at nye statsobligasjoner vil kreve så høye renter at landet i praksis ikke kan hente penger i markedet.

Innen midten av juni er derfor grekerne avhengige av at eurolandene er enige om en løsning.

Les også

Børsoppgang etter Hellas-nyheterVenter Hellas-lettelse i EuropaEuroen stiger på Hellas-rykterMakrotall gir opptur i JapanDemonstrasjoner sprer seg i Europa- Hellas har noen dager igjen- Hellas må svelge medisinenHer stiger boligprisene mestTiden i ferd med å renne ut for Hellas

Publisert: