Island utsetter å trekke EU-søknaden

EU-tilhengere har arbeidet for å blokkere forslaget.

DEMONSTRASJON: Tusenvis samlet seg foran parlamentsbygningen i Reykjavik i februar etter at det ble kjent at politikerne ville trekke EU-søknaden.

HALLDOR KOLBEINS
  • NTB
Publisert: Publisert:

Island har utsatt planene om å trekke søknaden om EU-medlemskap, opplyste kilder i regjeringen mandag.

Partiene i den borgerlige koalisjonsregjeringen ble i februar enige om at søknaden om EU-medlemskap skulle droppes uten at det skulle holdes folkeavstemning om spørsmålet. Søknaden ble sendt i 2010.

Etter sommeren

EU-tilhengere i landets nasjonalforsamling har derimot arbeidet for å blokkere forslaget som gir regjeringen rett til å trekke søknaden.

Utenriksminister Gunnar Bragi Sveinsson sier til avisen Morgunbladid at saken vil bli tatt opp i nasjonalforsamlingen etter sommeren.

– Jeg regnet med at regjeringspartiene ville få gjennom forslaget i vår, men det var større og viktigere saker vi måtte avslutte først. Regjeringen er ikke i noen forhandlinger med EU og har ingen intensjoner om å starte noen, så jeg betrakter det hele som en formalitet, sa Sveinsson til avisen.

Vil ha folkeavstemning

Et flertall av Islands innbyggere svarer i en meningsmåling at de vil ha en folkeavstemning om EU-medlemskap, som lovet av den forrige regjeringen.

Islendingene besluttet å søke om medlemskap i en folkeavstemning som ble holdt i 2009, samtidig som landet var hardt rammet av finanskrisen.

Publisert:

Flere artikler

  1. Åpner for EU-avstemning på Island

  2. Islands statsminister solgte aksjer i bank timer før den kollapset

  3. Tsjekkias president vil ha folkeavstemning om EU

  4. Nesten to av tre tyskere vil forbli i EU

  5. Ny brexit-avstemning mandag: Dette er alternativene