Den greske stat skylder sine egne over 50 milliarder kroner

Bunken av ubetalte regninger vokser samtidig som EU-ministrene diskuterer.

VIL BETALE REGNINGENE: Statsminister Antonis Samaras ba parlamentsmedlemmene i sitt eget parti Ny demokrati om å søtte budsjettkuttene i landet. Nå ber han om penger fra EU og IMF slik at den greske staten kan betale utbetalte regninger.

KOSTAS TSIRONIS
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Mandag skal finansministrene i eurosonen, sammen med representanter for IMF, for tredje gang denne måneden forsøke å få klarert en ny utbetaling av nødlån til Hellas.

Den greske statskassen er så godt som tom som følge av at EU og IMF har holdt tilbake en delutbetaling på 31,5 milliarder euro.

Faktisk er situasjonen for den greske stat så vanskelig at bunken av regninger som er forfalt men ikke betalt har vokst til over syv milliarder euro, ifølge greske medier og uttalelser fra greske ministre.

Det tilsvarer over 50 milliarder norske kroner.

Statsminister Antonis Samaras har i flere intervjuer denne høsten sagt at de ubetalte regningene skal betales så snart Hellas får den neste delutbetalingen av pakkene av nødlån på over 200 milliarder euro landet har fått fra IMF og EU.

Han mener det at den greske staten betaler sine regninger i seg selv vil gi et positivt løft for økonomien.

Nå er det ikke noe nytt at den greske stat ikke gjør opp for seg. Ved utgangen av 2011 hadde den greske staten i alt 5,7 milliarder euro i regninger som fortsatt var ubetalt 90 dager eller mer etter forfallstidspunkt, ifølge dokumenter fra det greske finansdepartementet.

Dokumentene viser at det er sykehussektoren og sosiale velferdsordninger som er de dårligste betalerne innenfor statssektoren.

Medisin-mangel

Sykehussektorens problemer med å betale for seg har tidvis medført at det rett og slett har vært mangel på medisiner i Hellas.

Les også: Medisinleveranser til Hellas stanset

Eurosonen og IMF har allerede gått med på en to års utsettelse av fristene i planene for reduksjon av budsjettunderskuddene i landet.

Problemet er at utsettelsen av fristen skaper et nytt finansieringsbehov for den greske staten.

Og hvis målsetningen om å få statsgjelden ned til eller ned mot 120 prosent av landets bruttonasjonalprodukt i løpet av åtte eller ti år, står ved lag er det kun to ting som kan hjelpe landet:

Enten må den greske økonomien vokse mye og det fort, eller så må deler av landets statsgjeld saneres.

Nytt fall i 2013

Det første er det få som tror på. Selv den greske regjeringen tror landets bruttonasjonalprodukt skal falle med 4,5 prosent neste år.

- 2013 blir det 6. året på rad med tilbakegang. Da er det ikke resesjon. Da snakker vi om depresjon, sier makroøkonom Ida Wolden Bache Handelsbanken Capital Markets til E24.

Hun velger å tro at finansministrene på møtet mandag vil komme til en form for enighet som gjør at grekerne får den etterlengtede delutbetalingen av nødlånspakken.

- Men med dagens politiske klima kan man jo ikke være for sikker, legger hun til med henvisning til

Hun mener Hellas før eller siden sannsynligvis må få nedskrevet deler av gjelden sin, men tviler på at det kommer en endelig avtale om slik restrukturering av gjelden på dagens møte.

- Alle gode ting er tre

- Det ville være uansvarlig å ikke komme til enighet etter alt som er gjort på alle side for å komme frem til en løsning, sa den franske finansministeren Pierre Moscovici til den franske fjernsynskanalen BFM television sent søndag.

- Jeg vil ikke garantere at vi kommer til enighet, men jeg håper alle gode ting er tre, sa han foran dagens krisemøte nummer tre for å løse den greske floken.

Ifølge finske kilder Bloomberg referer mandag kan det bli behov for et gjerde møte før utbetalingen til Hellas kan klareres.

Uansett må parlamentene i Finland og Tyskland gi sine aksepter til utbetalingen noe som betyr at det gå et stykke inn i desember før Hellas får pengene.

Les også

Slik kan Hellas slanke gjeldenAdvarsel fra skuffet HellasGreske folkevalgte godkjente budsjettetSoros: Jeg vil bruke «seriøse midler på Hellas»

Publisert:

Flere artikler

  1. Nå får grekernelønnen sin til jul

  2. - Statskassen er tom i november

  3. Slik kan Hellas slanke gjelden

  4. Advarsel fra skuffet Hellas

  5. Varsler nye streiker mot greske kutt