Nobelutdeling i Oslo blir europeisk toppmøte

Angela Merkel har sagt ja, og nå gjør François Hollande det samme. Det kommer så mange europeiske ledere til nobelseremonien at Jens Stoltenberg samler alle til toppmøte.

SKAL TIL OSLO: Frankrikes president François Hollande og bekreftet deltakelsen i Oslo da han tok imot statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Élyséepalasset i Paris onsdag.

BERTRAND LANGLOIS
  • NTB
Publisert:

– Jeg drar dit med stolthet, sa Frankrikes president François Hollande og bekreftet deltakelsen i Oslo da han tok imot statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Élyséepalasset i Paris onsdag.

– Det er en pris som ærer den europeiske konstruksjonen og det motet som ligger bak skapelsen av et nytt Europa etter andre verdenskrig, mener han.

Toppmøte

Tidligere har blant annet Tysklands statsminister Angela Merkel bekreftet at hun kommer til prisutdelingen, og dermed er man oppe i mellom 15 og 20 europeiske ledere som besøker Oslo 10. desember.

Det er en av de største samlingene av stats- og regjeringssjefer i Norge noensinne – noe som betyr både sikkerhetsutfordringer og politiske muligheter for Norge.

Mens Oslo-politiet trolig må hente inn forsterkninger fra andre distrikter, inviterer Stoltenberg lederne til arbeidslunsj for å diskutere den økonomiske krisen som har preget Europa i flere år.

Anledning

– Det er en god anledning til å treffe sentrale aktører i krisen, sier Stoltenberg, som også diskuterte eurokrisen med den franske presidenten onsdag.

– Det er viktig for Norge. Vi er avhengige av at EU-landene lykkes i å få til ny vekst og få ned arbeidsledigheten, og det er viktig for oss å få høre synspunktene til dem som står midt oppe i dette, sier Stoltenberg til NTB.

Han mener EU er en verdig vinner av Nobels fredspris på grunn av Unionens arbeid for fred og samarbeid i Europa.

Diskusjoner

Da Nobel-komiteen kunngjorde prisen i oktober, skapte det umiddelbart mange diskusjoner om hvem skulle ta imot den på vegne av Unionens 27 medlemsland.

Noen ville sende 27 barn til Oslo. Noen tok til orde for at 27 krigsveteraner skulle ta imot prisen, mens andre kanskje helst ville glemme hele prisen.

Britenes statsminister David Cameron sa i hvert fall raskt nei, men mange andre ledere ønsker å delta i feiringen. Spørsmålet er om det blir for mange som skal sole seg i glansen på en gang.

– Det er presidenten i Kommisjonen, presidenten i Rådet og presidenten i Parlamentet som tar imot prisen. Men jeg drar sammen med Angela Merkel og flere ledere til seremonien, understreker Hollande.

Les også: Neisiden: - Helt absurd Jasiden: - En gledens dag

To besøk

Den franske presidenten bekreftet onsdag også at han drar til Oslo i april for å delta på Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs konferanse om sysselsetting og vekst.

Krisen i Europa var hovedtemaet da Hollande tok imot Stoltenberg i Paris, der den norske statsministeren også traff statsminister Jean-Marc Ayrault.

Arbeidsledigheten i Frankrike steg i oktober til det høyeste nivået på over 14 år. Den franske økonomien, en av de største og mektigste i Europa, har stagnert.

– Vi er enige om at det viktigste nå er å skape økonomisk vekst, redusere underskuddene og få ned arbeidsledigheten, sier Stoltenberg, som også betrygget franskmennene med at det fortsatt er viktig for Norge og pensjonsfondet å investere i Europa.

Les også: Ros for Nobels fredspris i europeisk presse

Oljepenger

– De økonomiske problemene har utviklet seg over flere år, og det kommer til å ta tid å komme ut av dem, understreker statsministeren og roser Hollande for viljen til både modernisering og kutt.

Hollande berømmet på sin side Norges modell for dialog med partene i arbeidslivet og den norske økonomiske politikken. Men den franske presidenten tillot seg også å bemerke at Frankrike ikke har like mye oljeinntekter å lene seg på som Norge.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Økonomisk blåmandag når nobelfesten er over

  2. Hollande og Merkel sliter med å finne takten

  3. Nobelsikkerhet til 17 millioner kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. Merkel ønsker seg «europeisk internett»

  6. Holder minitoppmøteom eurokrisen