Banktopp: - Ny bankkrise er på vei

Og denne gangen vil det bli verre enn noen gang tidligere.

BEKYMRET: JP Morgan-sjef Jamie Dimon ser den neste verdensomspennende finanskrisen rett rundt hjørnet.

J. Scott Applewhite/
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

De siste årene myndighetene verden over strammet kraftig inn på bankenes handlingsrom. I fjor satte ECB nye kapitalkrav til flere europeiske banker som ikke klarte sentralbankens stresstester.

Disse nye reglene vil bidra til å gjøre neste bankkrise verre enn noen gang tidligere, skriver JP Morgan Chase-sjef Jamie Dimon i sitt årlige brev til aksjonærene, melder va.se. JP Morgan Chase er USAs største bank.

Kan ikke hjelpe til

Dimon peker på at de nye reglene vil gjøre noen banker mer motstandsdyktige, men det begrenser også hvor mye sterke banker kan bidra for å unngå såkalt hard landing.

– I 2008 mottok JP Morgan over 100 millioner dollar i innskudd fra svakere banker. Det ville vi ikke kunne gjort nå, skriver han ifølge va.se.

Særlig de nye kravene til kapital og likviditet vil bidra til å kvele finansmarkedene, i tillegg til at bankene ved neste finanskrise vil være enda mer forsiktig med å tilby kreditt.

Les også

IMF: – Den økonomiske veksten går ikke raskt nok

Dersom bankene slutter å låne ut penger kan dette føre til stopp i konsumet, som igjen kan forsterke effektene av en finanskrise.

Volatilt marked

JP Morgan-sjefen legger til at han tror neste finanskrise vil være karakterisert av mer volatile markeder og raske nedskrivninger, skriver va.se.

Han mener tegnene til den neste krisen allerede har begynt å vise seg i form av ukontrollerte bevegelser i verdipapirmarkedet, men at det foreløpig virker som markedet har klart å ta imot disse endringene relativt godt.

Neste finanskrise vil det heller ikke være bankene som står i sentrum, som følge av de strenge reglene finanssektoren har fått siden 2008.

– I bunn og grunn pleier finansmarkedet å hente seg inn så lenge økonomien ikke kollapser, skriver Dimon ifølge va.se.

Les også

Jobbveksten bremser i USA

Les også

Den greske kriseregningen: 87.000.000.000

Les også

Skyhøy inflasjon i kriserammede Ukraina

Publisert:

Flere artikler

  1. Store amerikanske banker består stresstest

  2. Storbanker faller etter resultatslipp

  3. Rivalen om Deutsche Bank: De kommer til å klare seg

  4. Annonsørinnhold

  5. – En vits at den får leve

  6. Citigroup topper risiko-liste