Sjeføkonom: – Norges Bank er trengt opp i et hjørne

Sjeføkonom er ikke i tvil om hva Norges Bank mener med «nye store forstyrrelser»

NORSK MINUSRENTE?: Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, mener at bare én faktor kan gjøre at Norges Bank senker styringsrenten under null.

John Thomas Aarø
 • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

I pressemeldingen (ekstern lenke) som fulgte torsdagens rentekutt, ble utsiktene for negativ styringsrente i Norge kommentert – for første gang.

«Skulle norsk økonomi bli utsatt for nye store forstyrrelser, vil hovedstyret likevel ikke utelukke at styringsrenten kan bli negativ», het det i meldingen.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets er ikke i tvil om hva som menes med «nye store forstyrrelser»:

Kronen.

– Negativ styringsrente i Norge vil ene og alene bli innført dersom kronekursen stiger kraftig. Norges Bank er trengt opp i et hjørne, sier han til E24.

Nordea Markets presenterte onsdag – altså dagen før torsdagens rentekutt – oppdaterte prognoser for norsk økonomi. I rapporten skriver Olsen at sentralbanken kan bli «presset inn i en krig de trolig ikke ønsker å være deltager i».

Etter dagens rentemøte er han sikrere på dette enn noen gang. Kronen avgjør om styringsrenten blir satt under nullstreken.

Les også

Meglersjef bekymret over rentekutt

Venter svakere krone – lenger

Olsen mener at man må ta utgangspunkt i sentralbankens prognoser for å kunne få en forestilling om sentralbankens smerteterskel på kronefronten.

Da er det kanskje ikke så festlig at sentralbanken faktisk ser utsikter for en kjempesvak krone flere år frem i tid. Dermed kan man argumentere for at Norges Bank binder seg tettere til kronemasten.

Sentralbankens ferske prognoser for norsk økonomi kan du lese her (ekstern lenke).

** Sentralbanken tror at den importveide kronekursen, som er vektet mot valutaene til Norges 44 største handelspartnere (I44), vil være på henholdsvis 108,4 og 108,0 poeng i år og neste år (opp henholdsvis 1,2 og 2,6 poeng fra desember).

** I 2018 spås kronen å styrkes til 106,3 poeng (opp 3,5 poeng fra desember), før den styrkes ytterligere til 104,3 poeng i 2019.

Til sammenligning: Kronekursen, målt ved I44, har de siste årene i snitt vært på 92 poeng.

VENTER SVAKERE KRONE: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Javad Parsa

Ventet 2,5 prosent svakere krone

Valutastrateg Magne Østnor har regnet ut Norges Bank så for seg en kronesvekkelse på 2,5 prosent som følge av det sentralbanken serverte torsdag formiddag.

Han beskriver utviklingen i kronekursen fremover som «veldig viktig».

– Norges Bank legger opp til et syn hvor den nå venter en helt sideveis krone i år, og bare marginalt svakere året etter. Det fremstår som litt rart. Skulle kronekursen styrke seg for mye, for raskt, er dette et sjokk som faller inn under kategorien «nye store forstyrrelser» Norges Bank tenker på, sier Østnor til E24.

Om ett år venter DNB Markets at kronen vil være fem prosent sterkere, som i all hovedsak skyldes en forventning om at oljeprisen skal opp.

Les også

Sjeføkonom om rentekuttet: – Krutt fra Norges Bank

Oljeprisen

Den kraftige oljebremsen i norsk økonomi har vært hovedårsaken til at Norges Bank har kuttet renten fire ganger siden slutten av desember 2014.

De siste to månedene har oljeprisen steget fra oppunder 28 til 40 dollar fatet.

Man skulle tro at et oljeprisløft skulle være positivt for norsk økonomi, men oljeprisoppgang har nemlig en bakside: Oljeprisoppgang styrker kronen.

Kronekursen har nemlig vært svært tett knyttet til utviklingen i oljeprisen siden oljeprisfallet startet for fullt i fjor høst. Når oljeprisen har falt, har kronen svekket seg. Når oljeprisen har steget, har kronen styrket seg.

Dette kan gjøre at sentralbanken kan bomme på sitt syn om en langsiktig lav kronekurs.

– Norges Bank er en av flere sentralbanker i modus for lavere renter, noe som bidrar til at sulten på norske kroner ikke er der. Høyere oljepris er en utrolig viktig faktor for kroneinteressen. Begynner det å bre seg en oppfatning om at bunnen er bak oss, vil det føre til at kronen styrkes, sier Østnor.

– Oljeprisoppgang kan bidra til å snu stemningen rundt kronen, og gjøre at den går sterkere enn den isolert burde bare fordi oljeprisen stiger litt, sier Olsen.

Les også

Tidenes laveste styringsrente et faktum: Dette er Olsens frykt

Flere sjokk kan ramme

Østnor låser seg ikke helt til kronen i tolkningen av hva økonomene på Bankplassen legger i «nye store forstyrrelser».

Han peker blant annet på at oljebremsen kan bre seg kraftigere utover norsk økonomi enn man har sett så langt, og at både en forbruksbrems eller stemningsskifte i boligmarkedet kan trigge rentekutt inn i negativt leie.

Man skal heller ikke undervurdere virkningen av mulige internasjonale hendelser, som for eksempel en hard landing i Kina, ifølge valutastrategen.

– Det finnes en bråte med sjokk som han kan plassere i denne kategorien, sier han, men registrerer samtidig at banken eksplisitt sier at de må være «store».

«Lavere renter kan gi økt sårbarhet i det finansielle systemet. Når styringsrenten nærmer seg en nedre grense, øker også usikkerheten om virkningen av pengepolitikken. Det taler nå for å gå mer varsomt fram i rentesettingen», skriver sentralbanken i torsdagens rentemelding.

– Norges Bank sier at det er aktuelt med negative renter, men samtidig sitter jeg igjen med et inntrykk av at den er litt tilbakeholden, at dette ikke er noe sentralbanken ønsker, sier Østnor.

Les også

Norges Bank kutter renten

Les også

Renterådet: – Det viktigste rentemøtet i moderne tid

Les også

Kronen styrket seg kraftig etter rentebeslutning: –Mildt sagt overraskende

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte Norges Bank
 2. Norges Bank
 3. Øystein Olsen
 4. Økonomi
 5. Rente
 6. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Dersom denne grafen fortsetter å falle, kan det bli Norges Banks største problem

 2. Tror kronehopp tok Norges Bank på sengen

 3. DNB-økonom: Kronespekulanter har Norges Bank i ryggen

 4. Annonsørinnhold

 5. Norges Bank kutter renten

 6. – Det har skjedd at nivåskifte