- Trist å se på Oljefondet

Øystein Stray Spetalen refser forvaltningen av Norges sparegris.

Scanpix/Erlend Aas
Publisert:,

Superinvestor Øystein Stray Spetalen blir trist når han ser hvordan Norges sparegris forvaltes. Han ønsker en mer aktiv eierskapspolitikk.

- De driver ikke med eiermakt og det er grunnen til at jeg ikke har tro på den avkastningsprofilen som oljefondet driver, sier Spetalen til Dagens Næringsliv.

Les også: Spetalen tjente på Rec-fall

For mange selskaper

Problemet er ifølge Spetalen at Norges Bank, som forvalter fondet, er inne i alt for mange selskaper. Sentralbanken har aksjer i omkring 3500 selskaper.

- Selv har jeg kun kapasitet til å følge ti, maks 15 selskaper i året. Hvordan i all verden skal Norges bank kunne greie å analysere alle de selskapene de har plassert pengene i? spør Spetalen.

- Blir bare trist

Den gjennomsnittlige avkastningen på aksjeporteføljen fra 2000 til 2007 lå på 2,8 prosent. Det blekter sammenliknet med avkastningen på statens direkte investeringer i børsnoterte selskaper som DnB Nor, StatoilHydro og Telenor, som alle er opp mellom 100 og 190 prosent i samme periode.

- Da blir det bare trist å se på forvaltningsprosedyrene i Oljefondet og her må det skje en endring. Se hvilken meravkastning staten har for å sitte med eierstyring i DnB Nor og StatoilHydro, sier han til DN.

Flere økonominyheter fra E24

Her kan du lese mer om