Norsk næringsliv trenger kontantstøtte. Penger på konto. Mange milliarder

Skattegrep og permitteringsregler er gode tiltak der det treffer. Men for store deler av norsk næringsliv må hjelpen være enda mer akutt.

ÅPNER LOMMEBOKA? Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg.

Terje Pedersen
 • Gard L. Michalsen
Publisert:,

Coronaviruset har de siste ukene rammet norsk økonomi brutalt. Hovedindeksen på Oslo Børs kollapset med 30 prosent på et par uker. Tre års oppgang er visket bort. Milliardverdier i giganter som Equinor og DNB har forduftet. For Norwegian og resten av reiselivsnæringen handler det om å overleve. 

REGJERINGEN HAR VARSLET krisetiltak for næringslivet. Disse ble skissert tidligere denne uka, ble lansert fredag formiddag og skal styrkes videre i tida som kommer. 

Fra politikerne kan vi vente oss bedre permitteringsregler og skattegrep for å lette på situasjonen. De varsler også «nødvendige strakstiltak» for å unngå konkurser og oppsigelser, med særlig fokus på spesielt rammede bransjer, som fly og reiseliv. 

Det er bra, og det er å håpe at disse tiltakene monner for dem de er ment å treffe. Norges tre flyselskaper og store hotellgiganter er for viktige til å gå under. 

 • Oppdatert fredag formiddag - les mer: Dette er regjeringens krisetiltak

MEN NORSK NÆRINGSLIV er så mye mer enn Oslo Børs, Norwegian og Choice Hotels. Torsdag varslet regjeringen en unntakstilstand som vil få dramatiske konsekvenser for nesten alle norske bedrifter. Hele samfunnet blir mer eller mindre stengt ned i flere uker, kanskje måneder.

Dette vil ramme alt fra puber og kinoer til treningssentre og frisører. 

Dagligvarebutikkene går som normalt og vel så det. Og resten av handelsnæringen holder mer eller mindre åpent. Men det hjelper ikke hvis kundene er borte, når myndighetene anbefaler folk om å holde seg unna kjøpesenteret. 

KONKURSER OG UTSKIFTINGER er en naturlig del av samfunnet. Dårlige ideer og bedrifter må dø for at det skal bli rom og arbeidskraft for dem som er bedre. 

Men som finansminister Jan Tore Sanner har gjentatt denne uka: Det er viktig at sunne og gode bedrifter ikke skal gå konkurs.

Og for de mange små bedriftene hjelper ikke regjeringens storpolitiske tiltak. Permitteringsregler hjelper ikke for de andre faste kostnadene. Utsatte skatter eller andre grep hjelper ikke for selskaper som er lønnsomme i sin skala, men knapt er i skatteposisjon.

For ikke å snakke om alle kulturbedrifter, frilansere, enkeltpersonforetak og små familiebedrifter som rammes av dette. 

DA ER DET én ting som hjelper, et siste tiltak fra myndighetene som kan fart på økonomien: Kontanter rett ut i samfunnet. Helikopterpenger. 

Vi så dette senest i Hongkong for noen uker siden. Myndighetene delte ut 12.000 kroner til alle innbyggere over 18 år. Med ett mål for øye – at folk skal bruke disse pengene for å få fart på bedriftene og samfunnet igjen. 

Problemet i Norge og stadig flere land akkurat nå er at helikopterpenger til folk flest ikke hjelper. Bedriftene som sliter, har ikke åpent. Det går ikke an å bruke pengene noe sted. 

DERFOR MÅ REGJERINGEN sørge for at politikken treffer så direkte som mulig. Desperate times call for desperate measures, sier man. Og akkurat nå kan det være et så desperat tiltak som å sende penger rett til norske bedrifter. 

Alternativet er at sunne selskaper går konkurs, tusenvis av arbeidsplasser går under og arbeidsledigheten eksploderer. Det blir en enda mer desperat situasjon å rydde opp etter. 

Hvordan en slik kontantstøtte skulle innrettes for å treffe mest mulig presist, er for tidlig å si. Det bør være opp til det unike norske trepartssamarbeidet å finne ut av: Regjeringen i tett dialog med NHO, LO og øvrige parter i arbeidslivet. 

EN SKIKKELIG DUGNAD for å redde norsk næringsliv gjennom krisa. Med en sponsor som har (nesten) 10.000 milliarder kroner på bok. 

For snart 50 år siden fikk Norge sine mange Kleppe-pakker fra den legendariske finansminister Per Kleppe. 

I 2020 kan dagens statsråd bli like historisk for sin Sanner-støtte.

Her kan du lese mer om

 1. Næringsliv
 2. Jan Tore Sanner
 3. NHO
 4. LO
 5. Politikk
 6. Dugnad
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Regjeringen jobber med tre ulike coronatiltak

 2. Her er regjeringens krisetiltak

 3. Regjeringen ser på krisepakke rettet mot gründere

 4. Annonsørinnhold

 5. Sjeføkonom om regjeringens corona-tiltak: – Viktig å få på plass

 6. Betalt innhold

  Nybø og Sanners siste sjanse til å vise at de forstår alvoret for næringslivet