Dette skjer denne uken

Denne uken fortsetter usikkerhetene rundt brexit og handelsforhandlingene mellom USA og Kina. Her hjemme er fokuset på inflasjonen, som forventes å fortsatt være høy. 

MULIG FREMGANG: Denne uken fortsetter vi å følge med på om Donald Trump og Xi Jinping klarer å få til en handelsavtale mellom USA og Kina.

Foto: Nicolas Asfouri AFP
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

– Det er visse gjengangere denne uken. Forhandlingene i Washington mellom Kina og USA får fortsatt oppmerksomhet, sier Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB.

Det er økte forventninger til at landene får til en avtale denne uken, påpeker Blomgren Dalstø.

Denne uken fortsetter også verdens øyne å rette seg mot britene, som sliter med å finne en løsning på brexit. Storbritannia fikk utsatt utmeldingsdatoen, som egentlig var 29. mars, til fredag denne uken. Statsminister Theresa May har bedt om ytterligere utsettelse til 30. juni for å få på plass en avtale.

Onsdag skal EU ha et krisemøte for å avgjøre om de vil godkjenne å utsette brexit utover 12. april. På møtet skal EU diskutere et forslag om å tilby Storbritannia en fleksibel utsettelse på opp til et år, skriver Reuters.

– Hvis ikke EU godkjenner utsettelsen blir det en hard brexit neste uke. Det er klart det vil være i fokus, sier Blomgren Dalstø.

Venter på duete bekreftelse

Onsdag kommer rentebeskjeden fra Den europeiske sentralbanken. Ifølge Blomgren Dalstø kommer markedet til å følge nøye med på hvor EUs sentralbank setter rentenivået.

Hun mener det ikke kommer noen nye makroprognoser, men at sentralbanken vil fortsette med en duete tilnærming, slik som man så i mars og som de har gitt signaler om siden. Duete, «dovish», er en betegnelse på oppfatningen om at renten bør holdes lav.

– Markedet ønsker å få bekreftet de dueaktige signalene, sier sjefstrategen.

Norsk inflasjon i fokus

Les også

Frykt for hard brexit – markedene er fremdeles optimistiske

Inflasjonstall fra flere land


Det kommer konsumprisindekser fra flere land denne uken. I Danmark ventes en inflasjon på 1,3 prosent fra år til år, skriver Nordea Markets i en rapport. Våre naboer i sør overrasket med lavere inflasjon enn ventet i februar. Det er ventet at økt bensinpris og økte priser på klær og sko kan bidra til en oppgang i tallene for mars.
Flere europeiske land og USA kommer også med inflasjonstall denne uken.
Konsensus blant analytikerne er at USA hadde en inflasjon på 1,8 prosent fra år til år i mars. Det er fortsatt et stykke unna 2 prosentmålet, selv om inflasjonen kan stige over dette i løpet av året, skriver Nordea Markets. Den amerikanske sentralbanken har indikert at de vil la inflasjonen overstige 2 prosent en stund før de eventuelt setter opp renten.
Referatet fra forrige rentemøte i den amerikanske sentralbanken kommer, i likhet med inflasjonstallene, på onsdag. Da kan man se etter bekreftelse på om sentralbanken vil se til 2 prosentmålet før de tar rentebeslutninger. Det er ikke varslet noen hevinger i 2019 og kun én renteheving i 2020.

Handelsavtale avgjørende

Fra Kina får vi handelsbalansen fredag. Det kan gi en indikasjon på om tiltakene kinesiske myndigheter har satt i gang for å stimulere økonomien har begynt å gi resultater, skriver Reuters. Handelsbalansen kan gi investorer økt tillit til at den kinesiske økonomien stabiliserer seg.

Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Men handelsbalansetallene er ikke det mest spennende å følge med på fra den kinesiske kanten denne uken. Det er fordi tegnene til stabilisering man kan se i kinesisk økonomi i større grad er drevet av innenlands etterspørsel enn av eksport, mener Blomgren Dalstø.

Sjefstrategen trekker fram at det viktigste for kinesisk økonomi denne uken er fremgang i handelsavtalen med USA. Det har kommet signaler fra både den amerikanske presidenten Donald Trump og hans kinesiske motpart Xi Jinping om at det er fremgang i forhandlingene om en handelsavtale.

Hvis partene kommer fram til en avtale som innebærer at Kina skal kjøpe flere varer fra USA, kan handelsbalansen bli mer spennende å følge med på fremover.

– Da kan den gi en indikasjon på om Kina lever opp til avtalen, sier Blomgren Dalstø.

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Fersk europeisk sentralbanksjef på plass

  2. Dette skjer denne uken

  3. Dette skjer denne uken

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette skjer denne uken

  6. Dette skjer denne uken: Skjebneuke for May og nye samtaler i Beijing