NRK: Staten kjøper Svalbard-eiendom for 300 millioner

Eiendommen skal være like stor som Bærum kommune.

HER HAR NÆRINGSMINISTEREN KJØPT TOMT: Staten vil kjøpe eiendommen Austre Adventfjor nær Longyearbyen for 300 millioner kroner.
  • Geir Molnes
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet legger nå 300 millioner kroner for å kjøpe eiendommen Austre Adventfjor på Svalbard. Eiendommen ligger ikke langt fra Longyearbyen og er på 218 kvadratkilometer, tilsvarende størrelsen til Bærum kommune. Eiendommen utgjør om lag 0,35 prosent av alt landarealet på Svalbard.

Nyheten bekreftes i en pressemelding fra departementet. Det var NRK som først meldte om saken.

Ifølge NRK skal to utenlandske selskaper ha vært i forhandler om å kjøpe eiendommen som frem til nå har vært eid av en familie fra Bergen.

– Jeg er svært tilfreds med at denne saken ser ut til å løse seg. Regjeringen vil nå forelegge den for Stortinget, og jeg håper at Stortinget gir sin tilslutning, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en uttalelse.

– Vi er godt fornøyd med kjøper og pris, sier advokat Erling O. Lyngtveit, som representerer eierne, i pressemeldingen fra departementet.

Mye kull

Det kan være så mye som 20 millioner tonn kull i området som kan utvinnes. Men det er et likevel et spørsmål om utvinning vil være lønnsomt.

Staten har tidligere gitt uttrykk for at ønsker kontroll over eiendommene på Svalbard, ut fra strategiske interesser. I fjor høst overtok Næringsdepartementet alle eiendommene til Store Norske i Longyearbyen.

Ifølge Næringsdepartementet skal eierne av Austre Adventfjor-eiendommen ha tatt kontakt med dem i januar 2014 for å høre om staten kunne være interessert i å kjøpe den.

«Ut fra en vurdering av blant annet eiendommens beliggenhet nær Longyearbyen og et ønske om at en slik eiendom bør være norsk, sa næringsministeren at staten var innstilt på å overta eiendommen», skriver departementet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Svalbard
  2. Monica Mæland

Flere artikler

  1. Staten har overtatt giganteiendom på Svalbard

  2. Avvikler nesten all norsk kulldrift på Svalbard: – Kulleventyret er over

  3. Hurtigruten selger Svalbard-eiendommer til Store Norske

  4. Store endringer for et lite norsk samfunn

  5. Regjeringen vil fase ut kullkraft på Svalbard