SSB-forsker om høy boligbygging: – Et faresignal

Boliginvesteringene vil fosse frem enda et år, ifølge SSB, men deretter er det slutt. – Det er den største sårbarheten jeg ser for 2018, sier sjeføkonom.

OMSLAG: Boliginvesteringene vil begynne å falle fra 2018, anslår SSB.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Selv om veksten på mange områder er ganske så beskjeden i norsk økonomi har investeringene i bolig trosset oljebremsen og skutt fart, med drahjelp fra stigende boligpriser.

Veksten på ti prosent gjennom fjoråret sendte boliginvesteringene opp til 174 milliarder kroner (målt i 2014-priser), noe som ga en positiv impuls til en norsk økonomi som hadde den svakeste veksten siden finanskrisen i 2009.

Og investeringsoppturen ligger an til å fortsette i år, skal man tro SSBs siste prognose som ble lagt frem denne uken.

Statistikkbyråets økonomer mener tall for igangsetting av bolig tyder på videre investeringsvekst og anslår at oppgangen ender på 9,2 prosent når 2017 er over.

Men deretter er det slutt – i de påfølgende tre årene krymper investeringene.

Les også

Venter Oslo-brems i boligprisene: – Det kommer til å se dramatisk ut

– Et faresignal

– Det er egentlig ikke en stor endring. Nivået på disse boliginvesteringene og boligbyggingen vil holde seg voldsomt høyt, sier forsker Torbjørn Eika til E24.

– Slik sett er det heller omvendt – hvis det skulle fortsette med ti prosent hvert år ville det vært et større skift. Man kan holde det gående en stund, men ikke fortsette med ti prosent vekst i all evighet, mener SSB-forskeren.

Det skyldes at det på lang sikt ikke er behov for en slik vekst i boliginvesteringene hvert eneste år. I korte trekk bygges det da etter hvert for mange boliger og den dagen markedet snur vil fallet bli større jo større overkapasiteten har blitt.

Forsker Torbjørn Eika ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Jeg tror en av grunnene til å være bekymret for veksten fremover er at boliginvesteringene antagelig er høyere enn det normale, og de antagelig skal ned til et sted rundt 150 milliarder. Spørsmålet er hvordan og når vi havner der, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

– Hadde fortsatt høy veksttakt vært et faresignal?

– Ja, definitivt. Det er et faresignal på den måten at boligbyggingen er veldig stor, altså bygg- og anleggsnæringen er veldig stor. Det er en ikke så rent liten motor som blir borte om ikke så lenge. Jo mer den fortsetter jo større vil fallet bli når dette snur, sier Torbjørn Eika.

Ikke krystallklar krystallkule

Men nedgangen i investeringene som SSB tegner opp, på 0,8 prosent i 2018, 4,1 prosent i 2019 og 3,9 prosent i 2019, innebærer likevel ikke dramatiske konsekvenser for norsk økonomi, ifølge Eika.

– I det bildet vi tegner er det slik. Men det er klart at krystallkulen vår er ikke helt krystallklar, slik at man kan frykte at nedgangen blir større enn vi legger til grunn. Men det er ikke det vi tror.

Les også

DNB Markets: Slik rammes norsk økonomi ved 20 prosent boligprisfall

Utviklingen i boliginvesteringene henger tett sammen med blant annet boligpris og etterspørsel etter bolig. Eika sier etterspørselen påvirker prisene, og at prisene i forhold til hvor mye det koster å bygge påvirker investeringene.

– Høy boligprisvekst er et signal om bygging – det ser vi nå, ofte med litt tidsetterslep. Fordi boligbyggingen har vært så høy så lenge vil etterspørselen reduseres, boligprisene kan falle litt. Det vil være et signal til boligbyggerne om å redusere boligbyggingen.

– Sårbar for boligbrems

Andreassen i Eika mener økonomien er sårbar for en bråstopp i boliginvesteringene.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen.

– Gitt at det ikke er særlig vekst i andre investeringer er hele økonomien sårbar for at det stopper opp i boliginvesteringene. Det er den største sårbarheten jeg ser for 2018.

– Jeg legger til grunn at boligmarkedet er stabilt i vår og deretter begynner å falle utover høsten. Hvis vi ikke får rentekutt kan det bli litt verre enn det trenger å bli, sier sjeføkonomen.

Han frykter en nedadgående spiral der fallende boligpriser og boliginvesteringer får folk til å stramme inn på forbruket, som igjen gir negative utslag i resten av økonomien.

– Et av problemene med boom-periodene er at boligbygging er blitt en av våre viktigste vekstdrivere. Der er ikke noe galt med boligspekulasjon, men baseres alt på det er det fare på ferde.

Les også

Halverer utbetalingen til pensjonskunder

Les også

Muligheten for rentekutt holdes vid åpen

Les også

– Ekstremt lave tall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

  1. – Det er boligbremsen vi lurer på nå

  2. Sjeføkonom etterlyser boligbrems i statsbudsjettet

  3. Renterådet: Ser slutten på boligpris-boomen

  4. – Boligmarkedet har tatt plass som den nye oljemotoren

  5. SSB venter boligprisfall de tre neste årene