Sentralbankverdenens rockestjerne går av: Her er hans siste advarsel

Han forutså finanskrisen, har vært sjeføkonom i IMF og er kåret til «verdens beste sentralbanksjef». Nå advarer han verdens økonomier mot å bli fanget i lavrenteregimet.

ADVARER: Tidligere IMF-topp og sentralbanksjef i India, Raghuram Rajan, advarer land mot å bli fanget i spiralen med lave renter.
 • Kristin Norli
Publisert: Publisert:

Da Indias delvis utskjelte sentralbanksjef Raghuram G. Rajan gikk av på søndag, ga ha denne advarselen i et intervju med The New York Times:

Det lave rentenivået i store deler av verden kan forvrenge markedsmekanismer og bli svært vanskelig å gi slipp på.

Før han ble en kontroversiell sentralbanksjef i India, har Rajan blant annet på sin merittliste å forutse og advare mot den globale finanskrisen i 2008.

Derfor lytter markedene når han snakker.

I India har han stått for en aktiv pengepolitikk som utad har gitt ham et rykte som verdens beste sentralbanksjef, men internt i India har skapt konflikt med den politiske ledelsen. Det var et sjokk for mange da det før sommeren ble kjent at Rajan ikke ville fortsette i sin andre periode som sentralbanksjef.

Før han nå går tilbake til jobben som økonomiprofessor ved University of Chicago, benytter han det siste politiske rampelyset til å advare mot en negativ spiral som utløses av langvarige lave renter.

Les også

Sentralbanksjefen i India ferdig: Kan føre til høyere aktivitet i opphetet økonomi

– Blir fanget

Rajans advarsel handler om at man på sikt blir avhengig av lave renter på den måten at man blir stadig reddere for at veksten skal bremse opp dersom man hever rentene.

Han argumenterer også i for at lave renter står i fare for å bli et substitutt for andre virkemidler og reformer som også trengs for å oppmuntre vekst.

– Ofte når pengepolitiken er veldig løs, så blir den det foretrukne virkemiddelet, selv om mer grunnleggende reformer trengs, sa Rajan i intervjuet.

Og pengepolitikken er definitivt svært løs, eller ekspansiv, i store deler av verden akkurat nå.

Sentralbanker fra Sverige til Japan holder for tiden et regime med negative styringsrenter, og i de økonomisk utviklede delene av verden er rentenivået også ellers historisk lavt. I tillegg presses markedsrentene av massive kjøp av verdipapirer som inkluderer både statsobligasjoner og selskapsobligasjoner. Håpet med dette er å vri investeringer over i andre plasseringer som vil skape vekst.

Les også

Kommentar: Fra krise til boom i indisk økonomi

Kritikere

Resultatene har imidlertd latt vente på seg, og det kommer stadig flere kritiske stemmer som mener at sentralbankene må slippe grepet og at politikere og beslutningstager bør overta med å bruke finanspolitikken mer aktivt.

Norges sentralbanksjef Øystein Olsen har også vært inne på dette ved en rekke anledninger, blant annet i den høytidelige og årlige talen til Norges Banks representantskap samt store deler av samfunnseliten i februar.

Sentralbanksjefen var helt klar på at den vanskelige tiden Norge er inne i med lavere oljepriser og større arbeidsledighet ikke kan takles av Norges Bank alene.

Også andre økonomer er kritiske:

– Det ser ut til at vi har kommet til et punkt hvor sentralbanker og pengepolitikk har fått en altfor stor del av ansvaret for å skape økonomisk vekst, har Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets tidligere uttalt til E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Norges Bank
 3. Økonomi
 4. IMF
 5. India
 6. Øystein Olsen

Flere artikler

 1. Rupien faller etter rykter om at sentralbanksjefen kan gå av

 2. – Signalene kommer fra alle de store

 3. Årstalen på 1-2-3

 4. Advarer om børsuro

 5. Betalt innhold

  Derfor går Norges Bank mot strømmen