Solberg inn i budsjettforhandlingene

De fire borgerlige partienes ledere skal etter planen møtes hos statsminister Erna Solberg (H) fredag kveld, etter det NTB og Dagsavisen erfarer. 

MØTES: De fire borgerlige partiene skal etter det NTB erfarer møtes hjemme hos statsminister Erna Solberg fredag kveld for å diskutere budsjettforhandlingene.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Partienes parlamentariske ledere møttes på Stortinget fredag formiddag for å forsøke å komme videre i forhandlingene om statsbudsjettet. Men Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide var skeptisk.

– Faren for brudd er dessverre stor, sa han til NTB, på vei inn til det snaut timelange møtet.

KrF skulle diskutere forhandlingene i et landsstyremøte fredag klokken 14.

Etter det NTB erfarer skal de fire partilederne møtes hos Solberg i kveld.

Ekstra milliarder

I tillegg melder NTB Regjeringspartiene har i sitt foreløpig siste budsjettilbud til Venstre og KrF lagt nesten 3 milliarder kroner ekstra på bordet til grønne tiltak.

Les også

Hareide: – Stor fare for brudd i forhandlingene om statsbudsjettet

I det som beskrives som en «svær pakke», skal det ligge inne friske midler til satsing på kollektivtrafikk, jernbane og miljøteknologi.

Kilder nær forhandlingene fremholder at de nye grønne tiltakene vil gi «substansielle klimakutt», noe som har vært et sentralt krav fra samarbeidspartiene for å få på plass en budsjettenighet.

Omstridt bilpakke

Regjeringen har krevd at Venstre og KrF godtar en pakke med drivstoff- og bilavgifter, noe Venstre avviser. Etter møtet holdt Venstres Trine Skei Grande fortsatt muligheten åpen for en enighet:

– Vi håper veldig at vi skal få til et budsjett. Vi håper også at vi får til et budsjett som faktisk kutter utslipp. Det har vært vår inngang inn i hele denne prosessen.

Les også

Frp: Ikke aktuelt å gå tilbake på et valgløfte

Men Grande sto fast på at hele budsjettet, også den mye omtalte pakken med drivstoff- og bilavgifter, må kunne forhandles om.

– Jeg mener vi skal forhandle og finne fram til løsninger. Men det er vanskelig når man begynner med et ultimatum på den viktigste og vanskeligste saken, sa hun.

– Ligger fast

Like før de parlamentariske lederne satte seg til forhandlingsbordet, gjentok Jensen ultimatumet om bilpakken overfor NTB.

– Bilpakken ligger fast. Spørsmålet er hvor mange ganger vi må si det, sa hun.

Les også

Solberg om budsjettet: – Vi har levert

På spørsmål om de to regjeringspartiene er samstemte eller om Høyre på bakrommet presser Frp til å gi samarbeidspartiene visse innrømmelser, svarer hun som følger:

– Jeg tror jeg skal minne om at statsministeren og jeg – sammen – hadde en pressekonferanse hvor vi understreket at dette er så langt det er ansvarlig å gå – i ett budsjett. Det ligger fast, sa finansministeren.

– Helheten

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik måtte svar på mange spørsmål om hvordan de ser for seg å komme fram til en løsning med Venstre om saken.

– Det viktigste er å sørge for at helheten i budsjettet viser at partiene ønsker både nedgang i utslipp og et godt og forsvarlig budsjett også overfor enkeltmennesker i dette landet – som skal betale regningene sine hver eneste dag, sa han.

Han sa videre at partiet forholder seg til samarbeidsavtalen, som altså legger opp til at alle fire partier skal komme til enighet om en avtale.

Kilder nær forhandlingene antyder at KrF kan komme til å støtte et budsjettforslag der regjeringens omstridte bilpakke inngår, om ikke allerede nå, så ved å stemme subsidiært sammen med Høyre og Frp når budsjettet skal behandles i stortingssalen.

Høyres Trond Helleland mener tilbudet regjeringspartiene har lagt på bordet nå, er svært godt.

Les også

Næringslivet vil ha skatteplan fra Jensen

Les også

Siv Jensen om boligmarkedet: – Det går fort i svingene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Erna Solberg
  2. Siv Jensen
  3. Politikk

Flere artikler

  1. Hareide: – Stor fare for brudd i forhandlingene om statsbudsjettet

  2. Venstre bryter budsjettforhandlingene

  3. Ingen budsjettgaranti fra KrF

  4. Enige om statsbudsjettet – nå blir det dyrere bensin

  5. Regjeringen åpner ikke bilpakken