Shoppefall i desember

Omsetningen i norske detaljhandelsbedrifter falt 1 prosent fra november til desember. 

Detaljhandelen falt 1,0 prosent fra november til desember.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Julehandelen gikk saktere enn forventet i desember. Omsetningsvolumet gikk ned 1,0 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

På forhånd ventet Nordea Markets en nedgang i detaljhandelen på 1,5 prosent. DNB Markets på sin side ventet en nedgang på 0,7 prosent.

I november var det Black Friday som fikk skylden for oppgangen. Dette var også noe av årsaken til at man forventet en nedgang i desember.

– Forventet nedtur

– Det var jo forventet med en nedtur etter de veldig sterke novembertallene. Black Friday gjør at vi blir nødt til å se disse to månedene under ett, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets til E24.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

I november steg omsetningsvolumet 2,1 prosent fra oktober. Dermed er det fortsatt en vekst i den totale julehandelen i år.

– Det er ingen sterk vekst, men likevel stiger forbruke fortsatt når en ser på tendensene mot slutten av året. Vi tror dette vil fortsette i 2018, sier Haugland og fortsetter;

– Vi ser at optimismen i husholdningene er på vei opp. I tillegg tror vi på et godt lønnsoppgjør i år. Dermed peker de fleste piler i retning av en fortsatt økning i detaljhandelen.

Haugland tror ikke dette er ikke fallet noe Norges Bank blir bekymret over.

– Fallet ble litt større enn forventet, men siden vi ser en total vekst er det ingen grunn til at Norges Bank vil frykte dette, sier Haugland.

Black Friday gir shoppehopp

Netthandelfall

Tallene fra SSB viser at det i særlig grad var netthandel som hadde et fall. Noe av årsaken til dette stammer også fra Black Friday. I tillegg har Cyber Monday som retter seg særlig mot netthandel blitt en stadig større handelsdag de senere årene.

– Nedgangen i omsetningsvolumet fra november til desember ble særlig drevet av salg via netthandel og butikkhandel med elektronikk, samt butikkhandel med møbler, belysningsutstyr og andre innredningsartikler, skriver SSB.

På motsatt side finner vi dagligvarebutikkene og butikker med salg av sportsutstyr som hadde en økning i omsetningsvolumet.

Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene steg 2,8 prosent i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode året før.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Black Friday gir shoppehopp

  2. Kraftig shoppefall i desember drevet av netthandelen

  3. Kraftig og overraskende shoppefall i desember

  4. Nytt shoppefall i januar

  5. Black Friday løftet detaljhandelen i november