Siv Jensen: Økte skatter et dårlig svar

Både Frp og Høyre er raske til å konstatere at økte skatter ikke er en god løsning for å svare på Norges utfordringer med lav vekst i årene som kommer.

RAPPORT: Siv Jensen gikk i strupen på rapporten til økonomiprofessor Jørn Rattsø som har vært med å utvikle en rapport som varsler skatt på 65 prosent.
  • NTB
Publisert:

Torsdag morgen ble det kjent at professor Jørn Rattsø og hans økonomiutvalg sender et stort varsel til norske politikere om faresignalene i norsk økonomi.

Oppsummert er budskapet dette: Dersom noe drastisk ikke skjer i produktiviteten i norsk næringsliv og offentlig sektor, så vil skattene måtte øke til omlag 65 prosent for vanlige folk for å dekke utgiftene til velferd frem mot 2060.

Både finansminister Siv Jensen og Høyres Svein Flåtten rykker raskt ut mot det alternativet.

Det er svært viktig å få til økt produktivitetsvekst for å unngå høyere skatter, konstaterte finansminister Siv Jensen (Frp) da hun torsdag mottok ekspertrapporten fra Rattsø.

– Dette handler i realiteten om hvordan vi skal få mest mulig igjen for skattebetalernes penger. Det er særdeles viktig i en situasjon hvor budsjettene blir strammere, sa Jensen da hun mottok rapporten.

Riktig timing

Hun mener tidspunktet er riktig for å få satt diskusjonen om produktivitetsvekst på dagsordenen, fordi norsk økonomi står overfor varige endringer.

Jensen sa også at hun hadde lest i avisen at alternativet til økt produktivitetsvekst, er økte skatter – kanskje helt opp mot 65 prosent i 2060.

– Det er et veldig dårlig svar, understreker finansministeren, og konstaterer at nettopp dette gjør det enda viktigere å sette i verk tiltak som kan øke produktivitetsveksten.

Økonomiprofessor Jørn Rattsø har ledet arbeidet med rapporten. Eldrebølge, lavere oljeinntekter og en offentlig sektor som eser ut, kan kvele all vekst i norsk økonomi, er blant konklusjonene i rapporten.

Rattsø-utvalget slår fast at det er behov for mer fleksible arbeidstidsreguleringer, mindre byråkrati, reformer i kommunestrukturen og økt digitalisering for å øke produktiviteten.

– Ikke legg den i en skuff

Svein Flåtten, finanspolitisk talsmann i Høyre, er enig med Jensen i mye:

– Økt skattebyrde er ikke svaret. Det er omstilling, endring og ny vekst som vil sikre velferdssamfunnet, sier Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten.

– Det aller viktigste er å skape nye trygge lønnsomme arbeidsplasser, og å sikre eksisterende lønnsomme arbeidsplasser. Dette er avgjørende for omstillingen norsk økonomi må gjennom.

– Norsk økonomi har siden november 2014 vært i en krevende situasjon på grunn av oljeprisfallet. Det gjør produktivitetskommisjonens arbeid og rapport enda mer nødvendig å følge opp, slår han fast.

Høyre-Flåtten mener at kommisjonens to rapporter har flere gode innspill.

– I situasjonen vi nå er i er det siste stedet disse rapportene bør havne i skuffen i departemente, advarer han.

Les også

– Vi står ved et vendepunkt

Les også

Sikrings- og valutasmell for Kjos

Les også

Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Vi står ved et vendepunkt

  2. Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent

  3. Ulltveit-Moe om produktivitetsrapporten: – Det kan føre oss til feil sted

  4. Det kan bli mer skatt på bil og hus i framtiden

  5. – Veldig få prosjekter blir avvist fordi de er for dyre