Øystein Olsen tror husholdningene tåler rentehoppene: – Det store flertallet får bedre råd

Sentralbanksjef Øystein Olsen øker renten for tredje gang på under et år. Selv om låneutgiftene stiger tror han husholdningene tåler rentehoppene.

RENTEHOPP: Sentralbanksjef Øystein Olsen satt opp styringsrenten torsdag. Her ved en tidligere anledning.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Noen, som kanskje har strukket strikken litt langt i forhold til låneopptak, og ikke tatt høyde for at renten vil komme opp, vil da måtte stramme inn. Men det store flertallet vil det går bra med, og vel så det, og de får bedre råd, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til E24.

Sentralbanksjefen gjorde som alle hadde ventet torsdag, og satt opp styringsrenten nok en gang.

Det er tredje gang renten blir satt opp siden september, og den har dermed økt fra 0,5 prosent til 1,25 prosent i denne perioden.

Beskjeden fra sentralbanken er at renten skal økes videre, mest sannsynlig i september og en gang til i 2020. Det vil i så fall innebære at styringsrenten stiger til 1,75 prosent.

Les også

Rentehevingen i kortversjon: Fem grunner til at Olsen hever renten

For husholdningene med boliglån betyr det at renteutgiftene stiger. I Norges Banks prognoser øker boliglånsrenten fra 2,6 prosent i første kvartal i år til 3,4 prosent i 2022.

E24 (+): Dette skjer med lånet ditt om banken kollapser

– Ikke bekymret

Fordi gjelden har steget gjennom mange år merkes også renteøkninger mer enn før.

– Vi er ikke bekymret, på den måten at vi tegner et positivt bilde for norsk økonomi, også for husholdningssektoren. Det betyr at de aller fleste får god vekst i disponible inntekter selv om rentene kommer opp, sier Olsen.

Om Norges Banks anslag treffer er det ikke bare rentene som stiger.

Også lønnsveksten skal opp, tror sentralbanken, som anslår at nordmenns årslønn vil vokse med 3,3 prosent i år, før veksten øker til 3,5 prosent i 2020.

Les også

Norges Bank spår sterkere krone

– Men isolert sett vil noe høyere renter, som ligger inne i våre anslag, de vil bidra til å redusere husholdningenes disponible inntekter, sier sentralbanksjefen.

Økte renteutgifter

Organisasjonen Huseiernes Landsforbund har laget noen regnestykker for å illustrere hva rentehevingene kan få å si for lånekundene, hvis bankene følger Olsen og oppjusterer sine utlånsrenter.

Forrige gang Norges Bank satt opp renten fulgte mange banker etter, men ikke alle.

Illustrasjonen viser at en enkelt renteøkning på 0,25 prosentpoeng ikke gir mer enn 325 kroner i økte utgifter per måned på et lån på 2 millioner kroner, ifølge organisasjonen.

Legger man tre renteøkninger til grunn, til sammen 0,75 prosentpoeng, og et lån på to millioner kroner, øker månedsutgiftene med 975 kroner etter skatt, viser illustrasjonen.

Les mer: Dette betyr rentehevingene for deg

DNB, Danske Bank og Nordea hevet alle renten med 0,25 prosentpoeng etter forrige renteheving fra Norges Bank. Landkreditt, Sbanken og BN Bank varslet derimot at de ikke ville heve renten.

Les også

Sjeføkonom om rentehevingen: – Det var ikke behov for dette nå

Gir mindre gass

Mens Norges Bank mener norsk økonomi går så bra at det er nødvendig med høyere renter, er bildet annerledes internasjonalt.

I store økonomier som den amerikanske og den europeiske holder sentralbankene døren åpen for rentekutt, blant annet på grunn av bekymring for økonomisk svekkelse etter at handelskonflikter er trappet opp.

Her hjemme bidrar blant annet høyere aktivitet i oljenæringen til at pilene peker oppover for økonomien.

– Det er robust vekst, sysselsettingen øker ganske sterkt, arbeidsledigheten er lav, prisveksten er over målet på to prosent. Sånn har det vært en god stund nå. Gitt at det ikke skjer noe mer negativt internasjonalt ser det bra ut fremover også, sier Olsen.

– Det er pengepolitikkens oppgave å gi litt mindre gass når det er god vekst i økonomien. Hvis ikke vi reagerer på det, risikerer vi at det blir for varmt, at det blir overoppheting, at pris- og lønnsvekst skyter mer fart enn det vi ønsker, sier han.

Les også

Storbanken: Norges Bank danser alene

Les også

Dette betyr rentehevingene for deg: Flere tusen ekstra i året

Les også

Danske Bank-sjefen om rentehevingene: – Det er skyfritt i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. Første bank ut: DNB hever boligrenten

  2. Olsen skal øke renten etter gjeldsgalopp: – Biter mer enn før

  3. Advarer boligeiere etter rentehopp: – Vil merkes

  4. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  5. Norges Bank varsler renteøkning i juni