Høyeste arbeidsledighet siden andre verdenskrig

Etter snart to uker med strenge tiltak mot smittespredning øker nå arbeidsledigheten i en voldsom fart.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Tirsdag er det 291.000 personer registrert som helt ledige, ifølge foreløpige tall fra Nav. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken.

Bare fra tirsdag forrige uke har det blitt registrert 142.000 flere helt ledige.

– Dette er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden 2. verdenskrig. Den siste uken har vi sett en dobling av antallet registrerte helt ledige. Hovedårsaken til dette er en kraftig økning i antall permitteringer som følge av tiltakene iverksatt for å begrense spredningen av coronaviruset, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en melding.

– Utviklingen på arbeidsmarkedet i Norge de siste to ukene er uten historisk sidestykke, hvor vi har gått fra 65 000 registrerte helt ledige tirsdag 10. mars til dagens 291 000, fortsetter hun.

90 prosent av de nye arbeidssøkerne registrert i løpet av den siste uken har oppgitt permittering som begrunnelse for registrering, opplyser Nav.

Les på E24+

Irmelin ble permittert fra jobben: – Jeg lurer veldig på hvordan dette skal gå

– Avgjørende å holde bedriftene flytende

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO sier at arbeidsledighetstallene er uten historisk sidestykke i nyere tid, og understreker at det er første gang Norge har hatt tosifret arbeidsledighet siden andre verdenskrig og 30-tallet.

– Alle får nå assosiasjoner til suppekøer i sort-hvitt. Det er misvisende fordi vi nå har bedre velferdsordninger, og at den krisen varte i mange år mens denne forhåpentligvis er av kortere varighet. I tillegg er brorparten av de ledige permitterte, det vil si at de enn så lenge har et arbeidsforhold i ryggen, sier Dørum til E24.

- Hvor mange av de som nå er arbeidsledige vil komme tilbake i arbeid?

Svaret på det ligger i hendene på helsemyndighetene, I den forstand at de fleste av disse er permittert som følge av norske smitteverntiltak.

Dørum understreker at man må huske at Norge ikke er alene om å innføre smitteverntiltak, men at det samme skjer også hos landets viktigste handelspartnere.

– Det er en kraftig nedgang i global økonomi. Vi har et oljeprisfall på toppen, og en finanskrise på toppen. Uavhengig av norske smitteverntiltak ville ledighetstallene nå vært stygge, men langt ifra så ille som nå. I neste instans er det klart at jo lenger krisen varer, jo flere av permitteringene vil bli omgjort til oppsigelser fordi flere bedrifter vil dukke under, sier han og fortsetter:

– Derfor er det helt avgjørende for helsetilstanden for norsk økonomi at man makter å holde bedriftene flytende gjennom dette.

Les også

Mener krisen kan bli verre enn forrige oljenedtur: – Giftig cocktail

Høyest ledighet blant unge kvinner

Tallene fra Nav viser at veksten i arbeidsledighet var størst i Møre og Romsdal, der veksten var på 116 prosent. Lavest var veksten i Vestland med 84 prosent.

Siden tirsdag forrige uke har antallet helt ledige økt mest blant menn, hvor 80.000 flere nå er registrert helt ledige. Ledigheten blant kvinner har samtidig steget med 62.000 personer.

Som andel av arbeidsstyrken er ledigheten nå høyest blant dem mellom 20 og 24 år, med 16,6 prosent, og særlig blant kvinner i denne aldersgruppen, hvor ledigheten nå er på 18,3 prosent.

Les også

Enklere Liv er konkurs igjen

Over 200.000 har søkt dagpenger

Nav har den siste uken presentert daglige og ukentlige tall på grunn av coronavirusets påvirkning på samfunnet.

Tidligere tirsdag ble det kjent at det mandag kom inn 20.400 nye søknader om dagpenger. Av disse gjelder 18.100 av søknadene dagpenger ved permittering.

Samlet er det nå kommet 224.780 søknader om dagpenger ved permittering siden 9. mars i år.

Det er siden 8. mars registrert 26.200 sykefraværstilfeller der det er påvist eller mistanke om sykdommen Covid-19.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Antallet ledige mer enn doblet på én uke

  2. 5.300 permittert på èn uke etter nedstenging på Østlandet

  3. 31.100 nye søknader om dagpenger torsdag

  4. NHO: Arbeidsledigheten er på sitt høyeste siden 1930-tallet

  5. 21.000 flere arbeidssøkere på en uke