Tror Finanstilsynet har «ris bak speilet» hvis bankene trosser utbyttestopp

Bankanalytiker tror økte kapitalkrav kan møte banker som ikke følger Finanstilsynets formaninger, etter at tilsynet på nytt har anbefalt utbyttestans.

UTBYTTESTOPP: Finanstilsynet vil at bankene beholder pengene i kassen. Her direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet ved en tidligere anledning.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– En henstilling fra Finanstilsynet er aldri uten ris bak speilet, sier analytiker Geir Kristiansen i Nordic Credit Rating.

– Dersom styrene ikke hører på Finanstilsynet kan de for eksempel øke Pilar 2-kravet, sier han, med henvisning til et av kravene til hvor mye kapital bankene må sette til side.

Finanstilsynet har igjen bedt banker og forsikringsselskaper droppe utbyttebetalinger. Beskjeden fra tilsynet onsdag var at utdelingene bør stanses i alle fall frem til 1. januar neste år på grunn av coronasituasjonen.

– Dette forsterker egentlig budskapet man har uttalt før, sier bankanalytiker Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets.

Les på E24+

Småsparere kan ta grep for å unngå utbyttekuttet på børsen

– Fornyet signal

Øyen viser til at Finanstilsynet også tidligere har tatt til orde for frys av utbytter for bankene.

– Mange banker har uttalt ønske om å betale utbytte for 2019 på et senere tidspunkt. Det kan tolkes som et fornyet signal om at dette ikke er ønskelig, sier Øyen.

Tilsynet foreslo også i mars å forskriftsfeste utbyttenekt, men Finansdepartementet ville ikke gå så hardt til verks.

I juni anbefalte europeiske tilsynsmyndigheter stans i utbetalingene ut 2020, og Finansdepartementet ga beskjed om at norske myndigheter vil følge anbefalingen.

Les også

Finanstilsynet ber bankene droppe utbyttebetalinger ut 2020

Gjensidige er blant finanskonsernene som ønsker å betale utbytter i andre halvår 2020, etter at utdelingene ble lagt på is da coronauroen herjet som verst.

Finansnæringens organisasjon, Finans Norge, mener tilsynets anbefaling kan svekke bankenes posisjon i kapitalmarkedene internasjonalt og ramme utdelingen til stiftelser og kundeutbytter, ifølge en melding torsdag.

Les på E24+

Maaseide-bank forventer bølge av folk som har pusset opp på kreditt

– Har så langt klart seg bra

– Det er så stor usikkerhet at det kan være grunn til å holde igjen og forsikre seg dersom tapene mye høyere, sier Kristiansen.

– På den andre siden er norske banker veldig godt kapitaliserte og har så langt klart seg bra under covid-19-situasjonen. De bør ha tillit til at styrene kan vurdere bankenes styrke og evne til å tåle tap fremover sier han.

Finanstilsynet har tidligere advart om at en langvarig coronakrise kan gi store tap for bankene, hvis husholdninger og bedrifter ikke har tilstrekkelige inntekter til å betjene lånene og panteverdier faller.

Tilsynet gjennomførte en stresstest med utgangspunkt i coronapandemien og det påfølgende oljeprisfallet, som viste at tapene kan bli store.

Finanstilsynet skrev onsdag at det er «fortsatt stor usikkerhet om pandemiens videre forløp og omfanget av inngripende smitteverntiltak, og dermed stor usikkerhet om det økonomiske tilbakeslagets dybde og varighet både i Norge og internasjonalt».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Finanstilsynet
  2. Utbytte
  3. Bank

Flere artikler

  1. Finanstilsynet ber bankene droppe utbyttebetalinger ut 2020

  2. Går mot Finanstilsynet: Åpner for utbytter i forsikring - aksjene stiger

  3. Gjensidige vedtar utbytte: Betaler ut 6,1 milliarder kroner

  4. Regjeringen ber banker være forsiktige med utbytte

  5. Finansdepartementet: Banker bør ikke dele ut overskudd