Olsen: – En god del bedrifter vil ikke komme tilbake

Sentralbanksjef Øystein Olsen beskriver en kraftig økonomisk nedgang og usikre utsikter, når han tirsdag taler foran Stortingets finanskomité. Temaet er pengepolitikken, og anledningen er finansmarkedsmeldingen for 2020.

  • Ine Brunborg
Publisert:,

– Da jeg møtte til høring i Stortingets finanskomité i fjor på denne tiden var det god vekst i norsk økonomi og renten var på vei opp, innleder sentralbanksjefen i dagens høring med finanskomiteen.

– Vi så for oss at veksten skulle avta de nærmeste årene, blant annet som følge av svakere utsikter for petroleumsinvesteringene. Ingen av oss kunne da forutse at et virus skulle endre bildet fullstendig og føre norsk og internasjonal økonomi ut i en dyp nedgang, sier Olsen.

Han beskriver en kraftig nedgang for aktiviteten i norsk økonomi, en svært høy arbeidsledighet, et markant fall i oljeprisen, en betydelig kronesvekkelse, og gjentar samtidig sentralbankens anslag om et BNP-fall på fem prosent i 2020.

– Vi må tilbake til krigsårene for å finne et lignende tilbakeslag, sier Olsen.

Ser ikke lavere rente

Fra før har sentralbanksjefen beskrevet en usedvanlig høy usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen fremover, i kjølvannet av viruskrisen.

Siden midten av mars, da de omfattende smitteverntiltakene ble innført, har styringsrenten blitt kuttet med totalt 1,50 prosentpoeng.

Renten ligger nå på null, det laveste nivået noensinne, og sentralbanksjefen har uttalt at den vil «mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover».

Les også

Sentralbanksjefens første nettforedrag: – Det verste er bak oss

– Komiteen ser ikke for seg at styringsrenten blir satt ytterligere ned, gjentar Olsen på dagens høring.

Sentralbanksjefen gjentar også beskrivelsen av en uvanlig stor usikkerhet for utsiktene.

– Norsk økonomi er inne i en historisk dyp lavkonjunktur. Usikkerheten er betydelig. Det er mest alvorlig for dem som blir ledige mer permanent. En god del bedrifter vil ikke komme tilbake, sier Olsen.

Olsen beskriver samtidig en økonomi som er «godt rustet» til å møte utfordringer, og et omstillingsdyktig næringsliv.

– Vi har også et handlingsrom i den økonomiske politikken, sier Olsen.

– Var nøye med å stille spørsmål

I forkant av dagens høring, har Venstres finanspolitiske talsmann, Ola Elvestuen, varslet at han vil ta opp forvaltningen av Oljefondet under den påtroppende sjefen Nicolai Tangen.

– Det er naturlig å spørre om Oljefondets profil i fremtiden innenfor rammen av en melding om finansmarkedet, sa Elvestuen til VG.

Til avisen sa han også at oljefondet må ta en tydelig lederolle i kampen mot skatteparadiser.

Les på E24+ (for abonnenter)

Derfor bruker verdens rikeste skatteparadiser

I dagens høring, svarer Olsen følgende:

– Det er betydelige utfordringer knyttet til skatteparadiser. Det er myndighetene klar over, og det er også Norges Bank bevisst.

– I ansettelsesprosessen av Nicolai Tangen, så var vi veldig nøye med å stille spørsmål rundt alle økonomiske forhold knyttet til denne personen. Nicolai Tangen har vært veldig åpen om sin økonomi hele veien, og om at disse AKO-fondene er registrert blant annet på Cayman, legger han til.

Åpenheten har vært viktig for Norges Banks hovedstyre, sier sentralbanksjefen.

– Informasjon om AKO-fondenes investorer blir gitt til skattemyndighetene i investorenes hjemland. Det er det vi har lagt vekt på i Tangens kandidatur.

Videre sier Olsen at det er en viktig oppgave at myndighetene «gjør sitt for at den lukkede jurisdiksjonen i skatteparadiser forbedres».

– For det er det definitivt behov for det. Men det er først og fremst en oppgave for myndighetene, sier Olsen.

Her kan du lese mer om

  1. Øystein Olsen
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Venstre vil ha skatteparadis-svar fra Norges Bank-sjefen

  2. Frykter interessekonflikter for Oljefondet-sjefen: – Burde legge frem en fullstendig oversikt

  3. Når man begynner i ny jobb, slutter man helt i den gamle. Det bør også gjelde Nicolai Tangen

  4. Annonsørinnhold

  5. Norges Bank valgte Nicolai Tangen til Oljefondet. Bare regjeringen kan fjerne ham.

  6. DNB Liv har vært kunde i Tangen-fond i 15 år: – Svært fornøyd med avkastningen