Elendig uke på Nasdaq
Teknologibørsen ledet an i det som har vært nok en trist uke på de amerikanske børsene.
Fredag endte Nasdaq ned 5 prosent, for uken samlet er fallet på 8 prosent. Teknologibørsen ble dradd ned av negative signaler fra den finske mobilprodusenten Nokia. Selskapet meldte fredag at salget av mobiltelefoner vil falle til neste år. Meldingen sendte Nokia-aksjen ned med 10 prosent.
I New York gikk det ikke stort bedre. Svake tall for detaljhandel sørget for at Dow Jones falt med 3,82 prosent til 8498 poeng. Den bredere indeksen S&P 500 falt med 4,17 prosent.
Bruker mindre penger
Detaljhandelen i USA falt med 2,8 prosent i oktober til et sesongjustert nivå på 363,7 milliarder dollar. På forhånd hadde analytikerne ventet et fall på 2,1 prosent, ifølge Bloomberg News. Fallet i detaljhandelen er det største siden man begynte målingene i 1992.
Les også: Skrekkelig detaljhandel i USA
Mange eksperter har nå mistet troen på en rask bedring.
- Resesjonen har vært mild så langt, men jeg tror vi får det mye verre i fjerde kvartal, sier seniorøkonom Scott Anderson i Wells Fargo til CNN Money,
Blant de store selskapene, var det en særlig dårlig børsdag for Home Depot, Intel Corp og JP Morgan Chase. Aksjekursen til Home Depot endte ned 7,6 prosent, mens Intel Corp og Jp Morgan Chase falt med henholdsvis 7,7 og 7,3 prosent.
Løftet av jobbkutt
Det eneste aksjene som klarte å stå i mot den dårlige stemningen var aksjer der markedet håper på krisepakker eller jobbkutt.
Aksjekursen til Citigroup steg med 0,7 prosent etter meldingen om at selskapet planlegger å si opp 10.000 ansatte. Oppturen på knappe en prosent er nok dårlig trøst for aksjonærene, som bare i november har sette aksjekursen til storbanken falle med 30 prosent.
Aksjekursen til General Motors endte opp 2 prosent. Oppturen forklares med håp om en statlig redningspakke for den kriserammede bilindustrien.
IT-selskapet Sun Microsystems endte opp en prosent etter at selskapet meldte at 6.000 ansatte vil få sparken.