LO, YS og UNIO BRYTER: LO, YS og Unio bryter forhandlingene med staten

Det er brudd i lønnsforhandlingene mellom staten og fagforeningene.

HEKTISK: Arne Johannessen (midten) sammen med Morten Øye fra LO Stat (t.h) og Pål Arnesen fra YS Stat.
Publisert:

Fagforeningene LO Stat og YS Stat og Unio Stat bryter tirsdag formiddag lønnsforhandlingene med staten. Fristen utløp ikke før natt til torsdag.

- Vi er svært provosert over de signalene vi fikk fra staten. Vi beklager at vi ikke ser noen annen løsning enn å bryte forhandlingene, uttaler Morten Øye, leder i LO Stat, Pål R. Arnesen, leder i YS Stat og Arne Johannessen, leder i Unio Stat i en felles pressemelding.

Akademikerne for seg

- Staten viser ingen vilje til å komme oss i møte på noen av våre prioriterte krav. Tvert i mot slår staten hånden av kjernegruppene som skaper en velfungerende offentlig sektor, fortsetter forhandlingslederne.

De tre hovedsammenslutningene forhandler på vegne av 100.000 medlemmer. Det tilsvarer mer enn halvparten av alle statsansatte.

Akademikerne er den fjerde hovedsammenslutningen som forhandler med staten. Kravene fra denne foreningen har imidlertid en helt annen profil, og de forhandler derfor for seg.

Forhandlingene har pågått siden 4. april.

Høyt krav

Fagforeningene hadde lagt frem krav om et lønnsoppgjør på 7 prosent lønnsvekst. Oppgjøret i privat sektor endte med en ramme på snaut 6 prosent.

Lønnsoppgjøret i staten går nå til mekling. Meklingsfristen er i midten av mai.

Det er ikke overraskende at forhandlingene brytes, og at oppgjøret går til mekling.

Tre krav

Hovedsammenslutningene legger særlig vekt på tre områder hvor de mener det er stor avstand mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne:

  • Åpne for en stor lokal pott, som vil gi mye til få og lite til mange.
  • Ikke presentere et forslag som sikrer kvinner lik lønn for likt arbeid.
  • Fjerne justeringsforhandlingene, som tradisjonelt har vært benyttet til å rette opp skjevheter og ivareta lavlønnsgrupper.

Riksmeklingsmann Svein Longva får nå oppgaven med å finne en løsning.

Publisert: